Felhívás!

Ukrán főügyészség: már több mint kétszáz gyerek halt meg a háborúban

Ukrán főügyészség: már több mint kétszáz gyerek halt meg a háborúban Külföld

Az ukrán főügyészség vasárnapi közlése szerint mostanáig 225 gyerek vesztette életét Oroszország Ukrajna ellen február 24-én indított háborújában.

A hivatal hozzátette, hogy ezen felül még több mint 413 kiskorú sérült meg. Megjegyezte, hogy ezek nem végleges adatok, mivel még nem tárták fel teljesen a gyerekáldozatok számát azokon a helyszíneken, ahol jelenleg is heves harcok folynak, valamint az Oroszország által megszállva tartott és a nemrég felszabadított területeken.

A főügyészség adatai szerint a legtöbb gyerek – 139 – a kelet-ukrajnai Donyeck megyében esett áldozatul a háborúnak, 116 Kijev megyében, 98 pedig Harkiv megyében.

A szombaton a Luhanszk megyei Privillja települést ért orosz támadásban egy 11 és egy 14 éves fiú vesztette életét és két kiskorú lány sérült meg – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A napi szintű orosz ágyúzásokban és bombázásokban eddig 1635 oktatási intézmény rongálódott meg, közülük 126 teljesen megsemmisült.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap, a második világháborúban elhunytak emléknapján a Kijev melletti Borogyankába látogatott, arra a településre, ahol – miután visszavettek az orosz csapatoktól – nagy számú civil holttestét találták meg tömegsírokban.

Az ott készült videofelvételen Zelenszkij azt üzente Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy „a bunkerében nem rejtőzhet el” a felelősségre vonás elől. Szavai szerint Oroszország a második világháborút próbálja rekonstruálni, és „elődeit is túlszárnyalni, hogy az emberiség történetének legnagyobb gonoszává váljon”.

„Idén másképp mondjuk és másképp halljuk azt, hogy soha többé. Fájdalmasan, kegyetlenül hangzik. Nem felkiáltójellel, hanem kérdőjellel a végén. Azt mondod: soha többé? Mondd ezt Ukrajnának!” – emlékeztetett az elnök a második világháborúval kapcsolatban hangoztatott jelmondatra.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.