Hirdetés
Hirdetés

Újabb vétó Észak-Macedóniának és Albániának

Újabb vétó Észak-Macedóniának és Albániának Külföld

Egyre távolodik Albánia és Észak-Macedónia álma az uniós tagságról, miután Franciaország a keddi luxemburgi ülésen megvétózta a csatlakozási tárgyalások megnyitását, jóllehet a tagállamok többsége támogatta a tárgyaláskezdést, Franciaország és Hollandia viszont nem, mondván a tagjelöltek nem teljesítettek minden feltételt.

Hirdetés
Hirdetés

„ Szeretnék egy politikai megjegyzést tenni, valamit, amiben hiszek. Legyünk nagyon óvatosak a Balkánnal. Ne hagyjuk, hogy a balkáni államok balkanizálódjanak, úgy, ahogyan az régen történt.”-mondta Dimitrisz Avramopulosz európai migrációs, belügyi és állampolgári biztos.

Franciaország megvédte álláspontját – a rendszert véve célpontjává, mondván, szükséges a csatlakozási folyamat reformja. Hollandia Macron elnök mögött állt, ami a magyar származású holland szocialista politikus, Kati Piri szerint rossz döntés, az Unió számára, de különösen káros Észak-Macedónia számára.

„ Az üzenet, amit az Unió ezeknek az országoknak küld, hogy bármi tesztek, is, mi nem állunk ki mellettetek. Azt gondolom, hogy ez egy katasztrofális üzenet, különösen egy olyan országnak, amelyik kemény reformokat vezetett be. Nem csupán a nevét változtatta meg, egyenesen 180 fokos fordulatot vitt véghez a demokrácia terén, és mi ott hagyjuk őket az út szélén.”-szögezte le Kati Piri

Míg az EU vezetői a Brexittel kapcsolatos feszült tárgyalásokra összpontosítanak, addig a Nyugat-Balkáni csatlakozás kérdése repedéseket idézhet elő a francia-német kapcsolatokban.

(euronews)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük