Felhívás!

Újabb tragikus rekord Olaszországban

Újabb tragikus rekord Olaszországban Külföld

Az utóbbi huszonnégy órában az eddigi legnagyobb mértékben, 627-tel 4032-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság  péntek esti tájékoztatója szerint, míg a diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt szintén  hasonló mértékben, 4670-nel emelkedett.

A gyógyultak száma elérte az 5129-et.     

A halottakat és a gyógyultakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek  száma február 20 óta 47 021-re emelkedett.

A jelenlegi,  mintegy 38 ezer beteg kevesebb mint fele van kórházban, közülük az intenzív osztályon kezeltek aránya a korábbi tíz százalékról hétre csökkent.         

A legtöbb beteget regisztráló Lombardiában az utóbbi egy napban szintén a legmagasabb, 2380 volt az új fertőzöttek száma, a halottaké az utóbbi huszonnégy órában 381-gyel nőtt. A tartományban az eddig diagnosztizált betegek összlétszáma több mint 22 ezer, a halottaké 2549-re nőtt.

Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője hangsúlyozta, a halottak jelentős többsége “nem az új koronavírus következtében”, hanem az emiatt keletkezett egészségügyi komplikációk miatt veszítette életét. Az elhunytak más betegség miatt is előrehaladott állapotban voltak, életkor átlaguk továbbra is 80 év körüli.  Megjegyezte, ha azt számolnák, hányan halnak meg kizárólag a koronavírus-fertőzés miatt, akkor Olaszországban is nagyony alacsony lenne a halálozási ráta.  

Elmondta, hogy egy hónappal ezelőtt Olaszországban kevesebb mint 5500 hely volt az intenzív osztályokon, jelenleg megközelítik a 8 ezret.  

Az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) betegszámának emelkedése éppen egy hónappal ezelőtt indult el Olaszországban. Január 28. és február 20. között három fertőzöttet tartottak számon mindegyiket Rómában: egy kínai turista házaspárt, valamint egy olasz férfit, akit Vuhanból szállítottak haza. A kínaiakat pénteken engedték el gyógyultan a kórházból. Február 20.-tól az északnyugati Lombardiában kezdett el fokozatosan emelkedni a koronavírus-teszten pozitívnak bizonyult személyek száma. Országos szinten a napról napra történő emelkedés március 11-én érte el a kétezer új beteget, az utóbbi tíz nap alatt pedig már jóval meghaladta a napi négyezret.

Angelo Borrelli hangsúlyozta, nem tudja megmondani, mikor tetőzik a járvány. Kifejtette, a jelenlegi számítások szerint a csúcspont a következő két hétben várható. Ha ez bekövetkezik, utána meg kell várni a járványgörbe esését, majd a fertőzés leállíását.  A polgári védelem vezetője hozzátette, hogy az óvintézkedések országos szigorítását, vagyis a mozgás- és találkozási korlátozást, valamint a kereskedelmi és vendéglátó tevékenység leállítását,  március 11-én vezették be, és ettől vizsgálják a kívánt hatás elérését.  

A  központi kormány még  nem korlátozta tovább az eddigi óvintézkedéseket, és nem rendelte a nagyobb élelmiszerboltok,  szupermarketek hétvégi bezárását. A tartományok viszont önállóan dönthettek, így Venetóban és Emilia Romagnában a hétvégére lezárták az élelmiszerüzleteket és a parkokat is. Van, ahol betiltották a kocogást és a kutyasétáltatást is a lakástól 200 méteres körzetre korlátozták.

Róma főpolgármestere elrendelte, hogy szombattól a főváros utcáin közlekedő gépjárműveket és személyeket egyenként ellenőrzik a továbbra is  “túl sok” mozgás miatt. A nyárias időben a római parkok pénteken tele voltak emberrel annyira, hogy az egy méteres biztonsági távolságot nehéz volt betartani. “Nem engedhetjük meg, hogy Róma Bergamo sorsára jusson, ahol már nincs hely a halottaknak” – jelentette ki Raggi.

Mostantól a postahivatalokban készpénzben kiadott nyugdíjakat nem a megszokott kifizetési napokon, hanem egész hónapra szétterítve, abc-sorrend szerint vehetik fel a nyugdíjasok.

Katonák vették ellenőrzésük alá Olaszország több részét

A római kormány ígérte további szigorításra várva több olasz tartomány önállóan döntött, és a fegyveres erőkre bízta pénteken az új típusú koronavírus-fertőzés miatt korábban elrendelt kijárási tilalom ellenőrzését.

A legtöbb diagnosztizált fertőzöttet számláló Lombardia tartomány úgynevezett biztonsági tanácsa bejelentette, hogy az eddig a közutakat ellenőrző 114 katonát a városi utcákra irányították át.
A fegyveres erő tagjai a lakossági mozgást ellenőrző rendőrök és csendőrök munkáját erősítik meg.

A katonák megjelenése nem képvisel újdonságot, hiszen a 2015-ös terrortámadások óta a fegyveres erők jelenléte állandósult az olaszországi városokban. Mostantól azonban nem kizárólag a nemzetbiztonságot felügyelik, hanem hozzájárulnak az egészségügyi vészhelyzetben elrendelt mozgáskorlátozás betartásához is.

Hasonlóképpen Rómában, Nápolyban és Szicíliában is növelték a közutakon és utcákon szolgáló katonák számát. Szardínia szigete is az ott állomásozó katonák létszámának megemelését kérte. Eddig mintegy hétezer katona volt jelen az olaszországi városok főbb csomópontjain, be- és kivezető útjain, főbb vasútállomásain. Számukat – az olasz védelmi tárca bejelentése szerint – készek további 13 ezer fővel emelni.

A Róma és Nápoly között elhehelyzkedő Fondi városát pénteken katonákkal zárták le, miután a betegek száma hirtelen megugrott. Sajtóértesülések szerint a fertőzés egy idősotthonból terjedt el, ahol február 25-én lombardiai vendégeket fogadtak. Fondiban található Olaszország első, Európa második legnagyobb zöldség-gyümölcs nagykereskedelmi elosztóközpontja: a nagy méretű piacra a kamionok behajthatnak, de a sofőrök nem szállhatnak le a járművekről.

A római kormány pénteki ülése után várható a március 11-én országosan bevezetett óvintézkedések további szigorítása. A tervek között szerepel, hogy a kijárási tilalom ellenőrzését mindenhol a fegyveres erőkre bízzák, korlátozzák a nagyobb élelmiszerboltok hétvégi nyitvatartását, valamint betiltják az utcai sétát és kocogást is.

A kormánynak döntenie kell az oktatási intézmények bezárásának hosszabbításáról is. Az oktatási miniszter hangoztatta, hogy a tanév nem vész el, még akkor sem, ha májusban sem sikerül újranyitni az iskolákat.

A kormány döntéseire várva több tartomány önállóan lépett. Az északkeleti Venetóban lezárták a parkokat, és korlátozták a szupermarketek nyitvatartását. A régió mind a hét megyéjében egy-egy járványkórházat hoznak létre összesen 3 ezer férőhellyel. Ugyanígy Emilia-Romagnában a lehető legszigorúbb mozgáskorlátozást rendelték el. A kormányzó Stefano Bonaccini kijelentette, akit utcai futáson kap, azt elviszi egy intenzív osztályra, hogy megmutassa neki a koronavírus-fertőzés betegeit.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.