Hirdetés
Hirdetés

További házkutatásokat tartottak az Európai Parlamentben a korrupciós vádakkal kapcsolatban

További házkutatásokat tartottak az Európai Parlamentben a korrupciós vádakkal kapcsolatban Külföld

További házkutatásokat tartottak, többek között az Európai Parlamentben (EP) is, a Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként – közölte hétfőn a belga ügyészség.

Az ügyészség közleményében az áll, hogy péntek óta az uniós parlament tíz alkalmazottjának informatikai eszközeit zárolták, hétfőn pedig a házkutatás során ezeket az adathordozókat lefoglalták az illetékes hatóságok. A műveletben az ügyet vizsgáló bíró is részt vett. Az akciót Marie Arena és Marc Tarabella belga szocialista képviselők munkatársai, valamint Eva Kaili, az EP jelenleg vizsgálati fogságba helyezett alelnöke irodáinak lezárása követte.

A hatóságok összesen 20 házkutatást hajtottak végre, ebből 19-et magánlakásokban végeztek. Néhány házkutatásra Olaszországban került sor. Három különböző helyen nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le: 600 ezer eurót az egyik gyanúsított otthonában, több százezer eurót bőrönbe rejtve egy brüsszeli szállodai szobában, és körülbelül 150 000 eurót egy európai parlamenti képviselő lakásában.

Négy személy, köztük Eva Kaili, az Európai Parlament egyik alelnöke vizsgálati fogságban van. Bűnszervezetben és pénzmosásban való részvétellel vádolják őket.

A Le Soir című belga napilap értesülései szerint, Maria Arena belga szocialista képviselő is a vizsgált személyek egyike.

Az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) uniós parlamenti képviselőcsoport hétfőn úgy döntött, felfüggeszti az összes igazságügyi vizsgálat alá vont szocialista EP-képviselő frakciótagságát.

Maria Arena a Twitteren jelentette be, hogy ideiglenesen lemond az Európai Parlament emberi jogi albizottságának elnöki tisztségéről.

Az Európai Parlament visszavonta Eva Kaili alelnöki megbízatását

A szociáldemokrata görög képviselő párttagságát, az uniós parlament Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége nevű frakciója hétfőn felfüggesztette, alelnöki megbízatásának megszüntetéséről szóló döntést pedig 625 szavazattal, egy ellenszavazat és két tartózkodás mellett fogadta el az EP.

“A határozat azonnal hatályba lép” – jelentette be a Twitteren Roberta Metsola, az EP elnöke szavazást követően.

Eva Kailit pénteken tartóztatták le a belga hatóságok, egy Katarral kapcsolatos korrupció vádjával indított vizsgálati nyomozás részeként, azóta vizsgálati fogságban van, szerdán kell megjelennie a vizsgálóbíró előtt. Kaili élettársát, Francesco Giorgit is őrizetbe vették, a férfi Maria Arena belga szocialista EP-képviselő asszisztenseként dolgozott. A vádlottak között van egy volt olasz szocialista EP-képviselő, Pier Antonio Panzeri is.

A Le Soir című belga napilap keddi tájékoztatása szerint több mint 1,5 millió euró készpénzt találtak Panzeri és Kaili otthonában. Kedden Kaili ügyvédje a görög médiának elmondta, hogy a képviselő ártatlannak vallja magát, és azt állítja, nincs köze a katari kenőpénzekhez. A Le Soir emlékeztetett, hogy a politikus apját egy brüsszeli szállodában fogták el, amikor egy készpénzzel teli bőrönddel a kezében menekülni próbált.

“Ez a súlyos szabálysértés tette lehetővé a belga nyomozók és a vizsgálóbíró számára, hogy Eva Kaili otthonában házkutatást tartsanak anélkül, hogy kérvényezték volna a parlamenti mentelmi jogának felfüggesztését – tette hozzá a hírlap.  A lakásban olyan értéktárgyakat foglaltak le, amelyeket feltehetően katari tisztviselők adtak neki, valamint további készpénzzel teli táskákat is találtak a hatóságok.

Panzeri, Kaili és Giorgi ellen vasárnap emeltek vádat, a három, valamint egy negyedik, az ügyben vizsgálati fogságban lévő férfi szerdán jelenik meg a bíróság előtt, amely további fogvatartásuk kérdéséről fog majd döntést hozni.

forrás: MTI

fotó: Európai Parlament

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 14., 8:16
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Kezdhetnék Ursulacskával és a többi szélhámossal mert rengeteg pénzt átmostak azon a címen,hogy segítik Ukrajnát,holott nagy valószínűséggel a zsebükbe vánoroltak euro milliárdok.