Felhívás!

Sok a halászati eszköz az óceáni hulladékban

Sok a halászati eszköz az óceáni hulladékban Külföld

Az óceánokban lévő hulladékok tíz százaléka halászati eszköz a környezetvédők szerint. Becslések szerint minden évben 640 ezer tonna halászháló és más felszerelés kerül a vizekbe – közölte szerdán bemutatott jelentésében a Greenpeace.

A halászati felszerelés a műanyag szemét “leghalálosabb formája” az óceánokban, hiszen arra tervezték, hogy elfogja és megölje a tengeri állatokat. A világ kormányainak cselekedniük kell, hogy “a túlságosan kevéssé szabályozott halászati ipart felelősségre vonják veszélyes hulladéka miatt” – követelte Louisa Casson, a Greenpeace munkatársa.

A halászati felszerelések a tengeri állatokat megölik vagy megcsonkítják, a szemét pedig már eléri az óceánok távoli területeit is – hangoztatta Thilo Maack, a Greenpeace tengerbiológusa. Ilyen távoli terület például a Vema tengeri hegy régiója az Atlanti-óceán délkeleti részén, Dél-Afrika partjaitól ezer kilométerre nyugatra.

A térségben 2007-ben betiltották a tengerfenéki vonóhálós halászatot, azóta ott sikeresen regenerálódott egy szinte teljesen kihalt langusztafaj állománya. A kutatók ebben a térségben is találtak hálókat és halcsapdákat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.