Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem jutott megállapodásra Donald Trump és Kim Dzsong Un

Nem jutott megállapodásra Donald Trump és Kim Dzsong Un Külföld

Nem jutott megállapodásra Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön, a vietnami Hanoiban folytatott csúcstalálkozó második napján, a tárgyalások ugyanakkor folytatódnak a jövőben a felek között. Az amerikai elnök sajtótájékoztatóján egyebek közt azt mondta: Kim a büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította.

Donald Trump amerikai elnök Hanoiban tartott sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy nem jutott megállapodásra Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel sem a nukleáris leszerelésről, sem a Phenjan elleni szankciók kérdéséről. Kijelentette: Kim a büntetőintézkedések feloldását kérte, de ő ezt elutasította.  Trump hozzátette, Kim biztosította arról, hogy tartózkodnak az atom- és rakétakísérletektől.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Hanoi sajtóértekezletén azt mondta, hogy szerette volna, ha a felek messzebbre jutnak a tárgyalásokon, de Kim nem volt kész erre.

Idő előtt megszakadtak a tárgyalások

Nem jutott megállapodásra Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Hanoiban tartott csúcstalálkozó második napján, a csúcs véget ért, a tárgyalások ugyanakkor folytatódnak a jövőben a felek között – mondta korábban Sarah Sanders, a washingtoni Fehér Ház szóvivője. Megerősítette, hogy a két vezető megvitatta a Koreai-félsziget atommentesítését. Hozzátette, hogy most nem jutottak megállapodásra, de a felek küldöttségei a kérdésben később összeülnek majd.

A két vezető találkozóját a szóvivő ismét nagyon jónak és építő jellegűnek minősítette.

Trump és Kim Dzsong Un a tervezettnél jóval korábban elhagyta a tárgyalások színhelyéül szolgáló szállodát a vietnami fővárosban. Eredetileg egy közös aláírási ceremóniát is terveztek a munkaebéd után, de erre nem került sor.

Trump nem akart sietni

A tárgyalások során Trump azt mondta, hogy nem kell sietni a megállapodással az észak-koreai atommentesítésről, fontosabb, hogy megfelelő egyezséget érjenek el.

Kim Dzsong Un pedig egy újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, hogy nem lenne Vietnamban, ha nem volna hajlandó országa nukleáris leszereléséről tárgyalni.

Az AFP francia hírügynökség anyagában úgy fogalmazott, hogy a felek között nézeteltérés van az atommentesítés fogalmának értelmezésében. Kim Dzsong Un arra a kérdésre, hogy milyen konkrét lépéseket tesznek ez ügyben, korábban azt mondta, hogy éppen ezt kell megvitatni.

Konkrét előrelépést vártak

A két vezető tavaly júniusban Szingapúrban, történelmet csinált első találkozójuk megtartásával, de az ott aláírt dokumentum nem tartalmazott igazi konkrétumokat.

Most, nyolc hónappal később már konkrét előrelépést vártak a szívélyesnek mondott találkozón.

Az AFP azt is felvetette, hogy Trumpnak azért is válhat sürgőssé távozása Hanoiból, mert egykori ügyvédje, Michael Cohen a képviselőház egyik bizottságának szerdai meghallgatásán azt mondta, hogy Trump hazudott az amerikaiaknak. Egyben rasszistának és csalónak nevezte az elnököt. Úgy vélekedett, hogy körbeudvarolja a fehér fajgyűlölőket, és más országokat “koszfészeknek” nevez. Hozzátette, nem tudja, hogy Trump összejátszott-e oroszokkal, de él a gyanúperrel ezen a téren.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások