Felhívás!

Megkezdődött Európa eddigi legnagyobb duzzasztógátjának elbontása

Megkezdődött Európa eddigi legnagyobb duzzasztógátjának elbontása Külföld

Megbontották a franciaországi Sélune folyón található, 36 méter magas Vezins-gátat, hogy visszaállítsák a folyó ökológiai egyensúlyát.

A gát eltávolítása egy hosszú távú projekt első lépése, amelynek célja, hogy a Sélune újra szabadon áramolhasson, és újra lazacok, angolnák és más vadon élő állatok élőhelye legyen a folyó és a híres Mont-Saint-Michel-öböl. Az öböl az UNESCO világörökségének a része, és Európa egyik legfelkapottabb turisztikai látványossága – olvasható a WWF Magyarország közleményében.

A Sélune folyóban korábban hatalmas lazacállomány élt, a gát azonban megakadályozta a halak vándorlását, így a szaporodásukat is, és a halállomány összeomlott.

A következő két évben a Vezins-gát elbontása a Sélune folyó 90 kilométeres szakaszán biztosít majd szabad áramlást. Ezáltal javul a vízminőség, ami lehetővé teszi a vándorló lazacok számára, hogy visszatérjenek régi ívási helyükre.

Franciaország döntése összhangban van azzal az európai uniós jogszabállyal, amely kötelezi a tagállamokat folyóik helyreállítására, hogy azok legkésőbb 2027-ig jó ökológiai állapotba kerüljenek. A régi vagy elavult gátak eltávolításával az országok fontos lépést tehetnek a vízkeretirányelvben vállalt kötelezettségeik teljesítésében, helyreáll a folyók összeköttetése, nő a biológiai sokféleség és a bővül halállomány.

A duzzasztógátak hatalmas fenyegetést jelentenek a folyók ökoszisztémáira. Feldarabolják a vízfolyásokat, a természetes élőhelyek így már nem tudnak egymáshoz kapcsolódni. Ennek hatására drasztikus mértékben csökkennek az adott területen honos halfajok populációi, az idegenhonos halak viszont elszaporodhatnak. Jó hír azonban, hogy becslések szerint Európa-szerte már több mint 3500 gátat távolítottak el.

Gratulálunk Franciaországnak ehhez a lépéshez. A gátak elbontásával olyan vándorló halak számára nyújtanak reményt, mint a lazac, az angolna vagy a tokhal – mondta Andreas Baumüller, a WWF európai irodájának szakértője.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.