Felhívás!

Meghalt Bernie Madoff, a leghíresebb piramisjátékos

Meghalt Bernie Madoff, a leghíresebb piramisjátékos Külföld

Bernie Madoff amerikai üzletember nevéhez fűződik a minden idők talán legnagyobb pénzügyi csalássorozata, amely 65 milliárd dollár (20 ezer milliárd forint) kárt okozott az ügyfeleknek.

1960-ban, 22 évesen alapította meg tőzsdei cégét, a Bernard L. Madoff Invetsment Securitiest, és annyira sokra vitte, hogy még a Nasdaq elektronikus tőzsde igazgatója is lett. Az 1980-as évektől azonban a cég egy nagy Ponzi-csalássá szélesedett. Ez a csalássorozat a piramisjátékra hasonlít, annyi különbséggel, hogy nem a becsapottak szervezik be a következő áldozatokat, hanem egy központi alak köré szerveződik az egész bűncselekmény. 

50 milliárd dolláros csalást ismert el, az ügyészség szerint 65 milliárd volt a pontos szám. 150 év börtönbüntetésre ítélték. Ez a legnagyobb büntetés, amit amerikai fehérgalléros bűnözőre valaha kiszabtak.

2020 elején azt kérte, hogy engedjék haza meghalni, akkor azt mondta, hogy végstádiumú vesebetegségben szenved, ami miatt másfél évnél többet már nem élhet, de a bíróság elutasította a kérelmét.

(Hvg, 24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások