Felhívás!

Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke

Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke Külföld

Joe Biden lesz az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke a nagy amerikai hírügynökségek és médiumok előrejelzése szerint. A CNN amerikai hírcsatorna szerint a demokraták jelöltje győzött Pennsylvania államban, ahol a még meg nem számolt szavazatok között már nem lehet annyi Donald Trumpra leadott, hogy megfordíthassa a versenyt.

Pennsylvania 20 elektori szavazattal rendelkezik az elektori kollégiumban, a jelölteknek pedig 270-et kell közülük megszerezni a végső győzelemhez. Az amerikai sajtó jelentései szerint Biden korábban 253, Trump pedig 213 elektori voksot tudhatott magáénak. Azzal, hogy Biden győzött Pennsylvaniában, összegyűjtötte a szükséges számú elektor támogatását.

A demokrata jelölt pénteken fordított Pennsylvaniában, ahol mostanra 0,5 százalékponttal, 33 ezernél is több szavazattal vezet. Az amerikai hírtévék szerint a hátralévő szavazatokkal tovább fog nőni az előnye.

A keddi választás utáni szavazatszámlálás összesen hat államban tart még, ezek közül három másikban – Arizonában, Georgiában és Nevadában – is vezet Biden. Trump áll az élen Alaszkában és Észak-Karolinában, esélye azonban már csak akkor lett volna az újraválasztásra, ha behúzza Pennsylvaniát.

A 77 éves Joe Biden lesz az Egyesült Államok legidősebb elnöke. A politikus, aki két cikluson keresztül volt alelnök Barack Obama kabinetjében, egyben Delaware állam leghosszabb ideig hivatalban lévő szenátora, korábban már két alkalommal is megmérette magát az elnökjelöltségért, ám nem járt sikerrel.

Biden alelnöke a jamaicai és indiai gyökerekkel rendelkező Kamala Harris kaliforniai szenátor. Ő lesz az első nő ezen a poszton.

A páros ezzel a videóval köszönte meg a rá szavazók támogatását:

Donald Trump hivatalban lévő elnök egy órával ezelőtt a Twitteren azt írta, hogy a választást ő nyerte meg, méghozzá sokkal. Bejegyzését a szolgáltató azzal a megjegyzéssel látta el, hogy még egyetlen hivatalos szerv sem jelezte: megszületett a végeredmény.

De nemcsak ezeket a tweeteket jelölte meg a közösségi oldal. Trump helyi idő szerint szombat reggel ismét több olyan bejegyzést tett közzé, amelyben választási csalást emleget, bizonyítékokat azonban nem említett. A Twitter szerint az állításai félrevezetőek.

A Szövetségi Választási Bizottság tisztviselője, Ellen Weintraub a CNN-nek nyilatkozva cáfolta az elnök vádjait. Azt is közölte, hogy az állami és a helyi tisztviselőkhöz nagyon kevés panasz érkezett a választások lebonyolítására, és azok közül is kevés a megalapozott.

Trump azt már korábban bejelentette, hogy helyi idő szerint fél 12-kor tájékoztatót tart Philadelphiában.

A CNN úgy tudja, Biden helyi idő szerint szombat este tartja majd győzelmi beszédét a Delaware állambeli Wilmingtonban.

Iohannis gratulált a győzelemhez

Gratulált Klaus Iohannis államfő Joe Bidennek az amerikai elnökválasztáson elért győzelméhez.

“Gratulálok a győzelemhez Joe Biden megválasztott elnöknek. Türelmetlenül várom, hogy tovább erősítsük szilárd és dinamikus stratégiai partnerségünket, annak valamennyi vetületében. Románia továbbra is dolgozni fog transzatlanti közösségünk biztonságának, jólétének és ellenállásának megerősítése érdekében” – írta Twitter-üzenetében a román elnök.

Orbán Viktor is gratulált

Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.

“Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához” – írta Orbán Viktor.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások