Hirdetés
Hirdetés

Ferenc pápa: Orbán azt mondta, hogy az oroszok terve szerint május 9-én vége lesz a háborúnak

Ferenc pápa: Orbán azt mondta, hogy az oroszok terve szerint május 9-én vége lesz a háborúnak Külföld

A Corriere della Sera napilapnak adott interjújában Ferenc pápa Magyarországot, pontosabban a magyar miniszterelnököt is érintette az orosz–ukrán háborús konfliktusról beszélve.

Hirdetés
Hirdetés

Ferenc pápa az oroszoknál a győzelem napját jelentő május 9-i dátum fontosságát hangsúlyozta, amikor arról beszélt, hogy az Orbán Viktorral való április 21-i találkozóján Orbán elmondta neki, az oroszoknak van egy tervük, és hogy május 9-én véget fog érni a háború.

A katolikus egyház vezetője ugyanakkor elmondta, pesszimista a jövőt nézve, mert nem látja, hogy kellő akarat lenne a béke érdekében.

A pápa szavai érdekesek annak fényében, hogy hétfőn az ukrán biztonsági és védelmi tanács titkára azt mondta, Putyin előre szólt Magyarországnak az invázióról.

Az interjúban a pápa arról is beszélt, hogy nem tervez kijevi látogatást, ugyanakkor Vlagyimir Putyin orosz elnök sem reagált a megkeresésére, hogy találkozzanak, bár Moszkvába kész lenne elmenni a béke érdekében.

„A háború első napján felhívtam telefonon Zelenszkij ukrán elnököt. Putyint nem hívtam fel. Egyértelmű gesztust akartam tenni, hogy az egész világ lássa. Aztán megkértem Parolin bíborost a háború huszadik napja után, hogy üzenje meg Putyinnak, hajlandó vagyok Moszkvába menni. Még nem kaptunk választ. Attól tartok, hogy Putyin nem tud és nem is akar most találkozni. De ennyi brutalitást hogyan nem lehet megállítani? Huszonöt évvel ezelőtt ugyanezt tapasztaltuk Ruandával. Egyelőre nem megyek Kijevbe. Michael Czerny bíborost és Konrad Krajewski bíborost küldtem. De úgy érzem, hogy nem kell mennem. Először Moszkvába kell mennem, először Putyinnal kell találkoznom. De én is pap vagyok, mit tehetnék? Megtenném, amit tudok. Ha Putyin kinyitná az ajtót” – monta a pápa.

(Telex)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük