Hirdetés
Hirdetés

Donald Trump szerint Nobel-békedíjra jelölte őt a japán miniszterelnök

Donald Trump szerint Nobel-békedíjra jelölte őt a japán miniszterelnök Külföld

Az amerikai elnök pénteken egy fehér házi sajtótájékoztatón elmondta, hogy Abe Sinzó japán miniszterelnök Nobel-békedíjra jelölte őt az Észak-Koreával való párbeszédért és a koreai-félszigeti feszültség csökkentéséért tett erőfeszítéseiért.

Az amerikai államfő beszámolója szerint Abe átadta neki annak  a levélnek a másolatát, amelyet elküldött a Nobel-bizottsághoz. Trump a levelet „a legszebb ötoldalas  levélnek” minősítette.

Trump állítása szerint a japán kormányfő azt mondta neki: „Jelöltelek téged Japán nevében tisztelettel. Arra kérem őket, hogy adják neked a Nobel-békedíjat”. Hozzátette azonban, hogy bár „valószínűleg sosem kapná meg, annak ellenére, hogy sokan mások is így éreznek”.

Az amerikai elnök nem tért ki arra, hogy mikor osztotta meg vele a másolatot a japán miniszterelnök, aki eddig többször is méltatta őt nyilvánosan az Észak-Koreával kapcsolatos erőfeszítéseiért.

Hirdetés
Hirdetés

Trump szerint Abe azért jelölte őt, mert Japán biztonságban érzi magát, köszönhetően az ő erőfeszítéseinek a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel való párbeszédért, beleértve a tavalyi csúcstalálkozót. „Én csináltam” – dicsekedett az amerikai elnök. „És ez egy nagyon kemény párbeszéd volt az elején” – mondta. „Az emberek azt mondták, Trump őrült. És tudják, végül mi lett belőle? Egy nagyon jó kapcsolat” – fogalmazott.

Trump és Kim tavaly júniusban Szingapúrban találkozott először, ahol megállapodtak a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszereléséről, de nem jelölték ki annak idejét és módját. Az amerikai és észak-koreai vezető közötti következő csúcstalálkozót a tervek szerint február végén tartják Vietnamban.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások