Felhívás!

Az Európai Parlament ismételten támogatásáról biztosította Kövesit

Az Európai Parlament ismételten támogatásáról biztosította Kövesit Külföld

Ismételten támogatásáról biztosította a román Laura Codruța Kövesi jelöltségét az európai főügyészi tisztségre az Európai Parlament (EP) csütörtökön.

Közleményében a képviselőtestület megerősítette, hogy továbbra is támogatja a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjét. Mint írták, már három tárgyalási forduló lezajlott eredménytelenül a másik uniós társjogalkotó szervvel, a tagállamok kormányait tömörítő tanáccsal, amely Jean-Francois Bohnert francia ügyészt támogatja.

A parlament tárgyaló delegációja egyúttal álláspontja felülvizsgálatára szólította fel a tanácsot. “Mélységesen sajnáljuk a jelenlegi patthelyzetet, ami megakadályozza a kinevezést” – hangsúlyozta Claude Moraes, az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) elnöke.

Judith Sargentini, a LIBE zöldpárti alelnöke kijelentette, a román hatóságok aknamunkája rávilágít Kövesi bátorságára és függetlenségére, s ezek kulcsfontosságú követelmények az Európai Ügyészség hatékony működése szempontjából. “A román kormány zaklatása nyomán a tanács jelöltjének teljesen hitelét veszítette” – fogalmazott.

A leendő főügyészt az EU társjogalkotó intézményei közös megegyezéssel hét évre nevezik ki. Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el. Az úgynevezett uniós megerősített együttműködéssel létrejövő szervezetben 22 tagállam vesz részt, Magyarország nincs köztük.

Elemzők rámutattak, hogy egy új intézmény esetében gyakran a jövőre nézve is meghatározó az első vezetőjének személye.

Laura Codruța Kövesit tavaly nyáron mentették fel a több száz román politikust rács mögé küldő DNA éléről az igazságügyi miniszter kezdeményezésére, aki szerint mandátuma idején visszaéléseket követett el ez a szervezet.

A bukaresti kormány hevesen tiltakozik és kampányol Kövesi európai főügyészi megválasztása ellen, ami a szakemberek szerint meglehetősen átpolitizálttá teszi az ügyet, és rontja a volt korrupcióellenes román ügyész esélyeit.

Nehéz helyzetben van az Európai Unió, Kövesi kinevezésével ugyanis erős üzenetet küldhetnének azon tagállamoknak, amelyekben vezető politikusokat uniós források hűtlen kezelésével vádolnak, például magának Romániának, de egy ilyen harcias és vitatott megítélésű főügyész már a kezdettől elidegeníthet egyes országokat. Ha végül nem támogatják Kövesit, az ráadásul azt sugallhatná, hogy eredményes a román kormányéhoz hasonló erőszakos fellépés.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.