Felhívás!

110 napja a reptéren dekkol a járvány miatt egy férfi

110 napja a reptéren dekkol a járvány miatt egy férfi Külföld

A Jõhvi nevű észt városból származó férfi márciusban rekedt a Fülöp-szigeteken. Roman Trofimov március 20-án repült a szigetekre Thaifölrdől, és azóta a manilai Nemzetközi Repülőtéren van, mert az ország a koronavírus miatt lezárta határait. Roman nem repülhet Észtországba, mert az AirAsia légitársaság felfüggesztette járatait, ráadásul az útlevelét is elvették.

Trofimov mivel nem észt állampolgár, egy úgynevezett “szürke útlevéllel” rendelkezik, amelyek azoknak a személyeknek állítanak ki, akik Észtországban élnek, de nem észt állampolgárok. Július 3-án a sajtó segítségét kérte egy Facebook-bejegyzésben, amelyben leírta a hollywoodi filmekre emlékeztető helyzetét, és segítséget kért a hazautazáshoz – írja az ERR észt portál.

Trofimov március 12-én távozott Észtországból, pont azon a napon, amikor a kormány kihirdette a rendkívüli állapotot a koronavírus járvány miatt. Három napra rá a Fülöp-szigeteken is rendkívüli helyzetet jelentettek be, ám Trofimov azt mondja, hogy nem tudta ezt.

A Fülöp-szigeteki bevándorlási hivatal megtiltotta a belépését. Az AirAsia képviselői, akik a szigetre is elvitték, elvették az útlevelét, de megígérték, hogy segítenek az országába való visszatérésben. Később azonban a légitársaság felfüggesztette járatait.

A férfi a Facebook-on azt írta, márciusban azt mondták neki, hogy várja meg a karanténszabályok enyhítését a Fülöp-szigeteken, de nem kapott további információkat. Bevallása szerint fogyatékosságban szenved, egészsége romlik a természetes fény és a friss levegő hiánya miatt.

Trofimov egy orosz kiadványnak elmondta, közvetlenül a Fülöp-szigeteken ragadása után a manilai észt konzulhoz fordult.

“Körülbelül egy hónapig tartottuk a kapcsolatot e-mailben és telefonon. Különféle lehetőségekről tárgyaltunk, amelyek lehetővé tennék számomra a hazámba való visszatérést, de a koronavírus miatt ez nem volt lehetséges. A légitársaságnak, amelynél az útlevelem van, az országba kellene vinnie, de jelenleg sehová nem repülnek. Elvették az útlevelemet, és csak akkor láthatom, amikor újra indítják az Észtországba induló járataikat. Várom az indulás dátumát, eddig négyszer halasztottak” – mondta Roman.

Hozzátette, hogy a tokiói észt nagykövetség felajánlott neki egy mentőjáratot Amszterdamba, ahonnan eljuthatott volna Észtországba, de ez rendkívül költséges lett volna.

Először padokon kellett aludnia, aztán a légitársaság szobát adott neki. A repülőtéri vécékben mosakodik, az étkezést pedig megoldja, ahogy tudja.

“Naponta kétszer kapok ételt, de orvosi ellátásom nincs. Csak őrök vannak, a reptér más képviselői nem állnak rendelkezésemre, és nem kapok információt” – tette hozzá.

Az észt külügyminisztérium azt állítja, hogy tisztában van Trofimov helyzetével, és keresi a módját, hogy “az elkövetkező napokban” hazajuttassa.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.