A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Nem engedtek be Romániába!

2018. március 9-én egy svájci–magyar barátommal megkíséreltem áthaladni a magyar–román határon. A személyi igazolványunk átvizsgálását követően a román határőr megkért, hajtsunk át egy közeli hivatali épülethez, ahol tájékoztatott, hogy nem léphetek be Románia területére. Világossá tették számomra, hogy „Bukarestből, magasabb szintről érkezett az utasítás”. A beutazásom megtagadása egy nappal a Székely Szabadság Napja előtt történt.
Nem vagyok büntetett előéletű. Rendszeresen járok Romániába, és soha nem sértettem meg annak egyetlen törvényét sem. Tekintve a beutazási tilalom körülményeit, van okom feltételezni, hogy e döntés politikai motivációból született, válaszként arra a nemzetközi kisebbségvédelmi, illetve jogérvényesítő munkára, melyet a székely közösség nevében végzek, valamint a Székely Szabadság Napjának rendezőit segítő tevékenységemre.
Az országba való beutazásom megtiltása sérti Románia törvényeit, valamint az ország által aláírt és ratifikált számos nemzetközi egyezményt. E tiltás sérti mindenekelőtt azon jogomat, hogy az Európai Unió polgáraként szabadon mozogjak annak határain belül. Az a tény, hogy Románia megtiltotta az országba való belépést egy másik EU-s tagállam törvénytisztelő polgárától, megkérdőjelezi Románia hajlandóságát, hogy végrehajtsa az uniós jogszabályokat. Emellett a székely szabadság napján való részvételem megakadályozása sérti a szóláshoz, véleménynyilvánításhoz és gyülekezéshez való alapvető jogomat, melyet nemzetközi, illetve regionális emberi jogi egyezmények védenek, köztük az EU Alapjogi Chartája.
Bizonyosan jogorvoslatért folyamodok majd a rám rótt jogtalan beutazási tilalom miatt, valamint folytatni fogom a kisebbségi jogvédelemmel kapcsolatos munkámat, és amint lehetséges, újra visszatérek Székelyföldre.
Dr. Dabis Attila
külügyi megbízott,
Székely Nemzeti Tanács

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. március 14., 8:10
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Sajnálatos! Kiváncsi vagyok mit lép az Úr mint EU állampolgár! Érdekli vajon a nagyokat Erdély és az itt élő 1,2 millió ember sorsa?!