Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Startoljunk rá! – tájékoztató uniós mezőgazdasági pályázatokról

Startoljunk rá! – tájékoztató uniós mezőgazdasági pályázatokról Gazdaság

Több mint négyszáz gazda vett részt pénteken, február 17-én a Startoljunk rá! – EU-s mezőgazdasági pályázatok tájékoztató körút két háromszéki rendezvényén. Nagybaconban a közbirtokosság nagytermében 150, Kézdiszentléleken a kultúrotthonban pedig 250 gazda vett részt az eseményen. Az, hogy ilyen szép számban összesereglettek a gazdák, azt jelenti, hogy a föld szeretete még mindig vonzza az embereket – ahogy Bocskor László, a Baconi Közbirtokosság elnöke fogalmazott.

Vincze Loránt EP-képviselő a rendezvényeken elmondta: feladatának tartja, hogy Brüsszelből hazahozza az információkat, a lehetőségeket, és ezeket minél szélesebb körben ismertessék – ebből a meggondolásból született meg a mostani körút és a pályázati lehetőségeket összefoglaló magyar nyelvű kiadvány is. „Az erdélyi, székelyföldi gazdák példátlan lehetőség előtt állnak, hiszen Románia minden korábbinál nagyobb összeget, 15,8 milliárd eurót kap mezőgazdasági támogatásokra. Jó volna minél többet elhozni ide, Székelyföldre, Erdővidékre, Kézdiszékre is. Az erdélyi gazdák érdekeiért komoly harcot kellett vívni Brüsszelben – szerencsére nem egyedül, hiszen az Európai Néppárt is kiállt a kis, családi gazdaságok és a fiatal gazdák támogatásáért” – számolt be.

„A jelenlegi geopolitikai helyzetben szinte szükségszerű, hogy a lehető legtöbb pénzt hívjuk le mind az uniós alapokból, mind a hazai költségvetésből. Háromszéken egy erős szakmai összefogás alakult ki a Megyei Tanács és a szakmai szervezetek között azzal a céllal, hogy a pályázási folyamatot a lehető legjobban megismertessék a gazdákkal, és a lehető legtöbb pénzt hívják le” – mondta el Könczei Csaba parlamenti képviselő.

Fejér László Ödön emlékeztetett a Vincze Loránt közvetítésével megvalósult dél-tiroli tapasztalatcserére, amelynek hozományaként egy ott bevált gyakorlat hazai honosítását kezdeményezte a kormányban a tajtermelők támogatására.

Hirdetés
Hirdetés

Gál Károly képviselő az Erdővidék mezőgazdasága által bejárt nagyon rögös útról beszélt. „Az állattenyésztés ma egy alapágazat az erdővidéki embereknek, ez a mi megtartó erőnk, és remélem, hogy az elkövetkezőkben a mezőgazdaság mellett fellendül a feldolgozóipar is és más, megélhetést segítő ágazatok is tudnak fejlődni” – mondta el.

A rendezvényeken Józsa Szidónia és Manto Liliana (APIA), Incze Péter (AFIR), Kozma Béla (a Kovászna Megyei Mezőgazdasági igazgatóság vezetője), Crisan Maria (Országos Hegyvidéki Ügynökség) és Jakó Tibor (a Megyei Szarvasmarhatartó Egyesület elnöke) ismertette a közeljövőben elérhetővé váló uniós pályázási lehetőségeket és a jelenleg elérhető hazai támogatásokat. A rendezvényeken Simon András és Balogh Tibor polgármesterek köszöntötték a résztvevőket.

 

A Startoljunk rá! – EU-s mezőgazdasági pályázatok kiadvány elektronikus formában elérhető a vinczelorant.eu oldalon. A kiadványt bemutató erdélyi körút Bihar és Szatmár megyében kezdődött, szombaton Maros megyében folytatódik, a következő hetekben pedig eljut Szilágy, Kolozs, Brassó és Beszterce megyébe, valamint Csíkszékre, Udvarhelyszékre és Gyergyószékre is. Az EP-képviselőnek ez a második tájékoztató körútja, 2021-ben az európai uniós pályázatokról szervezett rendezvénysorozatot önkormányzatoknak, vállalkozóknak és civil szervezeteknek.

A kezdeményezés partnerei Könczei Csaba és Magyar Lóránd parlamenti képviselők, a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület és a Pro Agricultura Egyesület. Helyi partnerek: az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete, AGROSIC Közösségek Közti Társulás.

A kezdeményezést támogatja az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportja.

Fotó: Kocsis B. János

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások