Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Negyedmilliárd lejből gazdálkodnak

Negyedmilliárd lejből gazdálkodnak Gazdaság

250 millió lej – legkevesebb ennyi pénzből gazdálkodhat idén Sepsiszentgyörgy. Antal Árpád-András polgármester megfogalmazása szerint 2023 a beruházások éve lesz Kovászna megye székhelyén.

Ezt a 250 milliót azonban nem kell készpénznek venni, hiszen „ésszerű, ugyanakkor pesszimista forgatókönyv alapján állítjuk össze az éves költségvetést, de általában az év végére a bevételeink nagyobbak lesznek, mint ahogyan azt a költségvetés készítésekor becsültük” – nyilatkozta mai sajtótájékoztatóján az elöljáró. Megfogalmazása szerint 2023 a beruházások éve lesz Sepsiszentgyörgyön, mindezeket európai forrásokból is fedezik. Az Országos Operatív Program (POR) részeként több mint 80 millió lejjel egészül ki a költségvetés a folyamatban lévő projektekre, ez több mint nyolcszorosa annak az összegnek, amelyet a lakosok ingatlan-, terület- és gépjárműadóként fizetnek be a városkasszába.

Antal Árpád-András hangsúlyozta az ivóvíz-szolgáltatás és a hulladékelszállítás működésének fontosságát, ezekre idén is hangsúlyt fektet az önkormányzat, de ugyanakkor a városi mobilitási tervnek is „a városlakók számára látható formát” szeretnének adni. „Ez egy olyan projekt, amelyen az elmúlt 6-7 évben nagyon sokat dolgoztunk, és ennek a munkának az eredménye idén lesz látható. Járdákat, utcákat újítunk fel, elektromos autóbuszokat szerzünk be, kerékpárutakat hozunk létre, és meggyőződésem, hogy az év végére egy sokkal szebb városunk lesz” – közölte a polgármester.

A városi mobilitási terv a Csíki utca, a Gyár utca, a Stadion utca, a Nicolae Iorga utca, a Grigore Bălan sugárút felújítását, ugyanakkor az Oltmező utca és a Păiuș David utca járdáinak felújítását foglalja magába. Emellett idén 12 elektromos busz érkezik Sepsiszentgyörgyre, átadják a Multi-Trans Rt. új telephelyét, új kerékpárutak épülnek, valamint üzembe helyezik a kerékpárkölcsönző rendszert. Továbbá a digitalizáció irányába is további lépéseket szeretnének tenni, és arra ösztönözni a lakókat, hogy a helyi adók törlesztésére használják a ghiseul.ro portált.

„Évről évre növekszik azon személyek száma, akik online fizetik ki az adókat. 2019-ben 1248 kifizetés történt, a tavaly 5403, ami több mint négyszerese a tavalyelőtti számnak. Viszonyítási alapként tudni kell, hogy 2022-ben összesen 56.448 készpénzes kifizetés történt, banki átutalással pedig 4518-an törlesztették adójukat” – magyarázta Antal Árpád. Ugyanakkor tavaly megnőtt az e-mail-ben történő ügyintézések száma is a helyi adóhivatalnál. Míg 2019-ben 3627 ügyet sikerült online elintézni, tavaly 5000 városlakó élt ezzel a lehetőséggel.

Az idei évi költségvetést várhatóan január végén fogadja el a helyi tanács.

Fotó: Kristó Gothárd-Hunor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások