Hirdetés
Hirdetés

Energiafüggetlenségre törekszik a Közművek Rt.

Energiafüggetlenségre törekszik a Közművek Rt. Kovászna megye

A Kovászna megyei Közművek Rt. európai uniós pénzalapokat tervez lehívni fotovoltaikus panelek telepítésére, a cél a cég áramköltségeinek csökkentése, ugyanis Kovászna megye víz- és szennyvízhálózatát üzemeltető szivattyúrendszerek rendkívül sokat fogyasztanak.

 

Kísérletezésképpen egy kisebb napelemrendszert már telepítettek a bodzafordulói telepükre, de a cég prioritási listáján a sepsiszentgyörgyi és a kézdivásárhelyi szennyvíztisztító telepek állnak, amelyek a legmagasabb áramköltséget termelik. Kozsokár Attila igazgató elmondta, a beruházás megvalósításának műszaki tervei tavaly decemberben elkészültek, jelenleg a szükséges források megszerzésére keresik a megoldásokat.

„Ha a pályázatunk nem nyer, akkor kénytelenek leszünk saját forrásból finanszírozni a beruházásokat. Ugyanezt tervezzük a víztisztító telepekkel is a még nagyobb energiafüggetlenség érdekében, mert ugyancsak rengeteg áramot fogyasztanak, és jelentősen emelik a költségeinket. Így valószínűleg a sepsiszentgyörgyi vízállomással, majd a kézdivásárhelyivel folytatjuk” – magyarázta az igazgató.

A Közművek Rt. Kovászna megye víz- és szennyvízhálózatának fő üzemeltetője, de a villamosenergia-válság nem kerülte el a társaságot, a számláik majdnem négyszeresére nőttek az előző évekhez képest.

„Nem túlzás kijelenteni, de a legnagyobb gondunk a villanyszámlák kifizetése. Az árampiaci válság előtt 200–250 lej/kWh körüli áron szerződtetünk egy áramszolgáltatóval, az árrobbanás kezdetén ez 1200–1300 lej/MWh-ra emelkedett, utána néhány hónapig árplafon volt, amit kormányrendelet szabályozott, aztán szeptemberben a vízszolgáltatók lekerültek a kivételezettek listájáról. Odajutottunk, hogy 3300 lej/MWh árban fizettünk. Időközben január 1-től ismét szabott a kormány egy felső határ, viszont nem tudjuk, hogy ez meddig marad így, reméljük, minél hosszabb ideig. Ha a két évvel ezelőtti árakat vesszük figyelembe, akkor kijelenthetjük, hogy 4-szer többet fizetünk az áramért. Ezért is tartom fontosnak a cég energiafüggetlenségét” – magyarázta.

A szolgáltató tavaly, május környékén növelte a víz- és csatornadíjakat, egyelőre nem terveznek újabb emelést.

„Olyan díjszabási politikánk van, amely 2023-ra egy kis emelést irányoz elő, hogy biztosítsuk a szükséges beruházásokat, de erre az év második felében kerül sor, semmiképpen nem a közeljövőben” – hangsúlyozta Kozsokár.

Fotó: Pixabay

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. január 21., 23:26
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Jobban tennék a ” vizes “urak, ha azzal foglalkoznának, hogy azokat a vizházakat működtetnék normális körülmények között, amelyeket átvettek az önkormányzatoktól ,S talán így nem folyna a falusi fogyasztók csapjából emelt díjas zavaros lé!

 • User
  Dátum: 2023. január 22., 12:50
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Tehát amiutan megèpül, üzembe helyezik a fotovoltaikus parkot csökken a szolgáltatás 50% vagy akár 75%-al ? Mi van a város fotovoltaikus parkjával, az kinek termel áramot? mert az talán az önkormányzaté , polgármesteri hivatalè és a közüzemek alarendeltek az önkormányzatnak a polgármesteri hivatalnak, a polgármesteri hivatal alárendelt az önkormányzatnak. Talán ilyen nehéz időkben az önkormányzat kisegithetne a közüzemeket egy kiss árammal, ezáltal a lakosság számlája csökkenne.