Koronavírus

Felhívás!

Mozgalmas év a GoDanuBionál

Mozgalmas év a GoDanuBionál

Egyéves a gelencei GoDanuBio projekt, amely Gelence részvételét garantálja egy nemzetközistratégia-fejlesztésben. Ez az Interreg Duna Transznacionális Program keretében valósul meg, célja a vidéki és a városi együttműködés újjáélesztésének elősegítése a körforgásos biogazdaság által nyújtott lehetőségek kiaknázásával a Duna-régióban. A rendkívül aktív projekt a községháza új szárnyában működik, három alkalmazottja van, az elmúlt év történéseiről, az idei tervekről Sebestyén Tihamérral, a projekt vezetőjével és munkatársával, Papp Tímeával beszélgettünk.

Gelence élő történelme

Gelence élő történelme

Pár hónappal ezelőtt Bereczi István plébános engedelmével kézbe vehettük a Domus Historiát, és megengedte, hogy a település történetét s a nagyvilág fontos eseményeit magába foglaló értékes dokumentumról másolatot készítsünk. A Domus Historiánál vélhetően hitelesebb „történelemkönyv” nem létezik, hiszen a plébániák őrei, a települések lelkipásztorai írták és írják, s ily módon a valóság nem szenvedett torzulást. Így megtudhatjuk, hogy mikor és milyen körülmények között épült a településen egy-egy középület, mikor és mennyiért javították ki a templomot, milyen hozadéka volt a nagy világégéseknek, vagy épp milyen volt az időjárás másfél évszázaddal ezelőtt.

Tíz nap alatt készült el

Tíz nap alatt készült el

Nap mint nap tapasztalható, hogy akár apróságok miatt is szertehúznak az emberek, székely lett a magyarnak az ellensége, pedig az összefogás csodákra képes. Erre a legjobb példa Gelence, ahol kalákában, rekord idő, mindössze tíz nap alatt épült fel egy csodálatos népi feredő. A munkálatok kezdéséről előző körképünkben beszámoltunk már, szombat délelőtt pedig már át is adták a ladiai falurésztől alig egy kőhajításra található Nádika-feredőt.