Felhívás!

Fejlesztőiroda fiatalokkal

Fejlesztőiroda fiatalokkal

A gelencei községháza új szárnyában egy pályázóiroda is beindult, amit egy ifjú csapat működtet. A cél az, hogy a nagyközség fiataljait „bekapcsolják” a nagyvilág vérkeringésébe, tapasztalatszerzésre buzdítsák őket, és a turizmust is előremozdítsák.

Gelence községben 2016-ban indult el szemléletváltási folyamat az akkori Bioenergia Mintafalu–Biovill projekt keretén belül, ezt a Green Energy Klaszter vezette. Ennek folytatásaként, 2020 második felétől egy újabb, két és fél éves nemzetközi együttműködésben vesz részt a község. Ilyés Botond polgármester elmondta, ezúttal nem csak kizárólag a helyi zöld hulladékok energiatermelésére fókuszálnak, hanem a fő célkitűzés a helyi fiatal nemzedéknek a közösségfejlesztésbe való bevonása, a bioalapú gazdaság területén fellelhető vállalkozási lehetőségek bemutatása, környezetbarát új startupok elindítása Gelencén. A következő években a fiatalok itthon maradásáért minden új lehetőséget felkutatnak, és ezeket Gelencére szeretnék becsatornázni.

Kelet-Európa szinte minden régiójában problémát jelent, hogy a falvakból a fiatal nemzedék elvándorol a jobb fizetések, jobb kilátások reményében. Viszont ennek hátulütője, hogy a települések elöregednek, a lakosság kilátásai romlanak, az alacsony képzettségű és kevésbé megfizetett munkahelyek maradnak.
Erre a társadalmi jelenségre keresi a hosszútávú megoldásokat Gelence önkormányzata, legalább a folyamat enyhítésére és megfordítására.
A GoDanuBio projektben együttműködésen alapuló, vidéki–városi gazdasági és társadalmi kapcsolatok újraélesztéséért fognak dolgozni. „Gelencén elindítottunk egy új kommunikációs programot a helyi és felsőháromszéki régióban élő fiatalok irányába. A rendszeres tájékoztató eseményeken az új bioalapú gazdaság, vidékfejlesztési vállalkozás indítása szerepel, illetve a fejlesztési programokról értesítjük a lakosokat annak érdekében, hogy azok a fiatalok, akik itthon egy újszerű, találékony vállalkozásba akarnak fogni, lássák át az elindulás lépéseit, és merjenek vállalkozni” – fejtette ki a projekt ügyvezetője, dr. Sebestyén Tihamér, akit két fiatal (Kertész Attila és Papp Tímea segít) munkájában, ezenkívül a gelencei önkormányzat támogatását is élvezik.

Külön hangsúlyt fektetnek a helyi ősi mesterségek újjáélesztésére, a famegmunkálásra, a hagyományos élelmiszerek előállítására és más természetes anyagok feldolgozására. Továbbá gondolkodnak a helyi turisztikai brand összefüggő és könnyen elérhető megjelenítésén is. Ezekben a tevékenységekben Gelencét a németországi BioPro szaktanácsadó szervezet támogatja, illetve összesen 14 nemzetközi partner vesz részt a nagyközségen kívül, többek közt a romániai Gazdasági, Energiaügyi és Üzleti Környezetvédelmi Minisztérium és a Romániai Klaszterek Szövetsége is.

Hozzászólások