Felhívás!

„Bezöldülő” községháza

„Bezöldülő” községháza

A járvány miatt nem állt le a munka Gelencén, az önkormányzat a lehetősége szerint végezte a dolgát. Fertőzéses esetük szerencsére nem volt, de így is igyekeztek, hogy a község lakóit megóvják. A község vezetőjével az elmúlt periódust értékeltük ki, megnézve, hogy mit sikerült megvalósítani.

Cseh József polgármesterrel sorra vettük a megvalósításokat, kiderült, hogy jócskán van, amit a mérleg pozitív serpenyőjébe tenni, hiszen a munka több fronton zajlik, ugyanakkor tervekben sincs hiány. Gelencére tetemes összegű pályázati pénz érkezett az elmúlt időszakban, szinte minden községgazdálkodási terület érintve van.

Átalakuló kultúrotthon

Amint arról hírt adtunk, egy pályázatnak köszönhetően megkezdték, ottjártunkkor pedig már látványos haladást értek el a Bodor György Művelődési Otthonnál, ahol egyébként a községi könyvtár is található. Az épület kívül-belül megújul, kibővül – magyarázta a községvezető. „Egy-két év eltelte után – mikor már mindenről lemondtam – építőt kaptunk, és megkezdődhetett a kultúrotthon felújítása. A munkálatok pár hónapja zajlanak, jól haladnak. Az épület bővül, kiegészítjük két új szárnnyal. Kicseréljük a villanyhálózatot, a padlót, az ajtó- és ablakrendszert, fent az emeleti részen lesz konferenciaterem, megújul a színpad, amely mellett női és férfi mosdó lesz kialakítva. Felújítjuk a közönség által látogatható mosdót, ruhatárat hozunk létre, mivel ez már egy 21. századi elvárás. A beruházás értéke mintegy 800 ezer euró, jelentős összegről van szó” – részletezte az építkezéssel kapcsolatos főbb tudnivalókat Cseh József.

Gőzerővel dolgoznak a kultúrotthonnál
Nemcsak a kultúrotthonnál zajlott munkálat, hiszen nemrég révbe jutott a községháza kibővítése, fűtésrendszerének a korszerűsítése. Szép, kis főzőfülkével is ellátott, esketőteremmel gazdagodtak, a földszinti részen irodák kaptak helyet. „Talán a fűtésrendszernek örülök a legjobban, hiszen megújuló energiával fűtünk, a költségeket jelentősen sikerült lefaragni. Múlt év novemberében indítottuk be, a tapasztalat alapján csak ajánlani tudom mindenkinek. Mivel faőrleménnyel és korpával tudunk fűteni, így költségeink gyakorlatilag nincsenek, mindemellett a rendszer teljesen automatizált. Olyan szinten, hogy az önkormányzat egy alkalmazottjának a telefonjára érkezik minden paraméter, az esetleges hiba is, de erre nem volt példa. Az alkalmazottak felszabadultak a fűtés terhe alól, most nem fordul elő, hogy valaki túlfűt, vagy éppen nem tesz elég fát a tűzre. Pár év alatt a befektetés értéke a tűzifa árán megtérül” – magyarázta a Biovill-pályázatból származó új rendszer előnyeit a polgármester. A községháza korszerűsítésével, „zöldebbé” tételével itt nem állnak le: fotovoltaikus rendszert szerelnek, ez szolgáltatja majd a meleg vizet és az energiaszükségletét. „Ha ezt felszerelték, akkor a községháza teljesen autonómmá válik az energiahordozók terén” – fejtette ki a község vezetője, hozzátéve, hogy ezt a rendszert pályázat révén szerezték be.

Pályázat iskolára, rendelőre

A megyei tanácson keresztül pályáztak a Jancsó Benedek nevét viselő iskola és az orvosi rendelő újrafödésére. „Az iskola esetében egy eléggé nagy munkálatról van szó, hiszen a födém 1512 négyzetméteres területet takar. Az orvosi rendelő esetében a tavaly elvégeztünk egy teljes értékű felújítást, a tetőszerkezet kivételével. Kicseréltük a víz- és villanyhálózatot, a padlózatot, központi fűtéssel láttuk el. Úgy ítéltük meg, hogy a felhasználható cserépmennyiség, ami a kultúrotthon felújítása során szabadul fel, elegendő lesz az orvosi rendelőre. Nem régiek ezek a burkolóelemek, hiszen akkor cseréltük ki a művelődési otthon cserepeit, amikor polgármester lettem” –fogalmazott.

A Jancsó Benedek-iskola impozáns épülete. 1500 négyzetméternyi födém vár cserére
Korábban felmerült a központi óvoda bővítése, a költségvetésükben szerepel is ez a tétel, de a két, már futó, nagy projekt miatt egyelőre „pihentetik” a mintegy 600 ezer lejt kitevő munkálatot, hogy lássák, hová alakul az ország gazdasági helyzete.

Ravatalozó Haralynak

Régebb tervezik, de idén megkezdték a haralyi ravatalozóház építését is. A temetőkertben helyet kapó épület szépen formálódik, a polgármester reméli, hogy a nyár végéig sikerül is befejezni az építkezést. „Nem az a forma, mint a gelencei, más volt a tervezés. Hűtőkamrával is el lesz látva” – részletezte a polgármester.

Haraly esetében kissé vakvágányra került a vízhálózat kiépítése. „A vízhálózatot bevittük a Vidékfejlesztési Programba (PNDL). Lévén, hogy Háromszéken egy nagyobb projektben gondolkodik a megyevezetés, nagyobb bizalmat szavazok nekik, így hivatalosan kihátráltunk a PNDL-ből ,és társultunk az új programhoz. Megkezdődtek a felmérések, a tanulmányok készítése, ugyanebben a programban még fut Gelence szennyvízhálózatának a második szakasza is, ami 12 kilométeres bővítést jelent majd. Komoly programnak tartom ezt, bízom benne, hogy megvalósul” – magyarázta Cseh.

Haralyban is ravatalozóház épül

Több kilométernyi aszfaltút

Bürokratikus buktatók miatt szintén késéssel, de meg tudták tartani a közbeszerzést több községi út aszfaltozására. Nagy munkálatról van szó, ami tekintélyes falurészt érint. „A szerződés aláírva, átadjuk a terepet, így kezdődhet 3,8 kilométer községi út korszerűsítése” – újságolta örömmel Cseh József. Az elöljáró kifejtette: az 1,2 millió euróba kerülő aszfaltozási munkálatot olyan helyeken végzik el, ahol már a víz- és csatornarendszer ki van alakítva, így a nagyközségben több kilométernyi, eddig kövezett utat tudnak korszerűsíteni.

Tavaly megújult a villanyhálózat, elkészült a víz- és csatornarendszer, következhet az aszfaltozás

„Egy nagy körben gondolkodunk, a projekt az utak aszfaltozását látja elő, ahol lehetséges, ott járdák építését, illetve esővíz-elfolyók és kapubejáratok kialakítását. A felújítás tartalmazza az óvoda melletti utcát – ami becsatlakozik a megyei útba –, a templom mögött kezdődő, a Milik-boltig tartó, onnan a Bács utcába torkolló utcát, folytatódik a Bálintok utcájában, és egészen az Alszegig tart” – tudtuk meg a polgármestertől. 

Hozzászólások
Óriási felelősség

Óriási felelősség

A romániai Környezetőrség Országos Szakszervezete úgy ítéli meg, súlyosan sérti az intézmény alkalmazottainak érdekeit, emellett káros kihatással van a hivatali munkájukra – ellenőrzési és felügyelési megbízatásaikra – az a tény, hogy ez ideig nem lépett érvénybe a környezetvédelmi, vízügyi és erdőügyi miniszter 2021. június 29-i keltezésű, 1006-os számú rendelete, amely az ágazatban tevékenykedők bérrendszerében fellelhető méltánytalanságok kiküszöbölését célozza.

Másnak térkép e táj

Másnak térkép e táj

Ritka szerencsés módon alakul, mint kés a vajban, úgy halad a Kovászna Megyei Művelődési Központ (KMMK) Másnak térkép e táj című projektje. Kezdetben volt egy felkérés könyvkiadásra, melyhez megérkezett egy pályázat, majd tovább görgött a projekt. A lényeg, hogy a szülőföldhöz kötődést segítő, a helyi értékeket itthon és határon túl is megismertető, értékes, látványos oktatási anyag születik. A KMMK munkatársát, a pályázatért felelős Szőts Papp Zsuzsát faggattuk a részletekről.