Felhívás!

Uzon kilépett gönceiből

Uzon kilépett gönceiből

Sajtótájékoztatón mutatta be dr. Ráduly István polgármester Uzon község pályázati forrásokból megújuló objektumait, infrastruktúráját, hiszen végre van látszata is azoknak a pályázatoknak, amelyek kapcsán korábban évekig vívták a harcot a hivatalokkal, a bürokratákkal, a procedúrákkal és a határidőkkel.

A találkozón a 2020-as év folyamán kivitelezett munkálatok szerepeltek a napirenden, érintőlegesen azonban szó esett a hét települést magába foglaló háromszéki nagyközség jövőbeni terveiről is.

Vaskos, kétnyelvű dosszié foglalja össze az említett munkálatokat, amelyekben pontos adatokat kapunk arról is, milyen forrásokból áradt a községbe az idén mintegy 27 millió lej, amelyhez saját költségvetésből Uzon is hozzájárul mintegy 2,7 millióval, azaz 10%-kal. Ráduly István elmondta, a stratégiája az volt – és a jelenben is az –, hogy a község saját költségvetéséből folyamatosan készüljön az eljövendő pályázatokra úgy, hogy a kiírás pillanatában azonnal benyújthassák a dokumentációt, mert már készen vannak az előtanulmányok. Néha szimultán folyamodnak az unióhoz, illetve kormánytámogatásért, növelve a nyerési esélyeket.

Így a sajtótájékoztatón, majd a terepszemle során látottakat is az Európai Unió által kínált erőforrásokból, román kormányprogram keretében vagy saját költségvetésből valósították meg, sokszor egyik kiegészítette a másikat. Az uzoni utcák felújítása, amelyet egy hónapon belül befejeznek, közel 6,5 millió lejes keretből történt, amit a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökségtől (AFIR) nyertek (tulajdonképpen az uniótól). Ebből 3 kilométernyi uzoni, 5 bikfalvi utca rendbetételére, előírásszerű megalapozására és burkolására futotta, továbbá 2 bikfalvi híd teljes újjáépítésére. Ami ennek a projektnek a költségvetésébe már nem fért bele, néhány utcavég, útszakasz, azt belefoglalták a következő PNDL-s, azaz a román kormány által finanszírozott projektbe, amelynek kivitelezési határideje 2021 decembere, értéke közel 10 millió lej. A községközpont utcáinak több mint 90%-a így – korábbi munkálatok révén is – teljesen korszerű infrastruktúrával rendelkezik, azaz rá van kötve az ivóvíz- és szennyvízhálózatra, új aszfaltburkolata van, és legtöbbnek a járdái is újra vannak csinálva, de Szentivánlaborfalva, Bikfalva, Lisznyó is jó ütemben zárkózik fel.

Az uzoni ivóvízhálózat teljes körű modernizálása is már e hónapban befejeződik, az 5.750.000 lejből építettek két víztartályt, a meglévő 300 köbmétereset is korszerűsítették, használhatóvá tették, megépítettek 25 kilométernyi bekötő-, illetve elosztó vezetéket, és 520 egyéni csatlakozást kiviteleztek. A 27-es községi útra hamarosan új koptatóréteg kerül 5,3 kilométer hosszan. Szentivánlaborfalván, a 11-es országút mentén kiépültek a lakosság által régóta kért járdák is, ez saját költségvetésből történt.

És talán kis tétel az eddig nagyberuházásokhoz képest, de bajban látszik meg a jelentősége annak, hogy 45 tölcsérhangszóró működik Uzonban, amelyek által gyorsan, hatékonyan lehet értesíteni a lakosságot bármilyen vészhelyzet esetén, például ha csalók házalnak a községben. További kamerákkal gyarapodott a térmegfigyelő rendszer a községközpontban, Bikfalvára is került három kamera, és még idén Szentivánban is felszerelnek hármat, a helyi rendőrség feladata a folyamatos monitorizálásuk.

Egy kúria új élete

Bár tavaly ősszel bal lábbal indult a helyi, XVII. században épült Pünkösti-kúria felújítása, hiszen az olasz kivitelező (Research Consortio) leverte a fedő vakolatréteg alatt talált korábbi díszítőfestést, most jó úton halad. Közösségi házzá fog előlépni, remélhetőleg még ez év decemberében, vagyis a 2021. júliusi határidő előtt. A közel 3 millió lej értékű munkálatok során komplex beavatkozásokat végeztek: a pinceszintet szinte egy méterrel megmélyítették, hogy az alagsor is használható legyen (ennek során egy régi ablakocska is előkerült), a régi fal alá betonalapot öntöttek, újraépítették a boltíveket, a földszinti födémet megerősítették, a korhadt gerendákat kivették, a korabeli ácsok szakmabeli tudásáról tanúskodó bonyolult tetőszerkezetben is kicserélték a korhadt részeket.

Az épületben a felújítás után 420 négyzetméteres felületen rendezkedhetnek be civil szervezetek, ugyanis ők találnak majd székhelyre a kúriában. Sajnos, a gyönyörű tetőszerkezet a tűzvédelmi előírások, de a funkcionalitás követelményei miatt sem maradhat látható, szigetelni kell a tetőt ahhoz, hogy ott az Atlantisz fúvószenekar próbálhasson – magyarázta a kivitelező cég képviselője, aki az építkezésen körbekalauzolt.

Ugrásra készen

Három nagy lépést szeretne megtenni az önkormányzat a következő években, erre pedig már idejében fel kell készülni. Csak a kiszivárogtatott információkra alapozva lehet tudni, hogy uniós alapokból 25 millió eurós értékhatárig terjedő nagybefektetések elnyerésére is pályázatot írnak ki a közeljövőben (de ha nem akkor, majd egyszer), ezt az alkalmat pedig semmi pénzért nem szalasztaná el a polgármester, aki már nagyon szeretné a községben/községközpontban a gáz bevezetését is megoldani. Erre nagy szüksége lenne a mintegy 300 tömbházlakásban lakó családnak éppúgy, mint a település nagyvállalkozásainak, ezért az elöljáró a tanács támogatásával elkészíttette a pályázathoz az előtanulmányokat, amelyeket a kiíráskor már csak itt-ott csiszolgatni, kiegészíteni kell majd.

– Öt faluban vezetjük majd be a gázt – mondta Ráduly – Lisznyópatak, Magyarós lakossága nem kérte, reméljük, hogy 5-6 éven belül meglesz, még akkor is, ha ez nehéz csata lesz, hiszen városokkal, nem községekkel kell versenybe szállni, mint eddig.

A második projekt keretében a község közvilágítási hálózatát szeretnék energiahatékonyabbá tenni a román kormány Környezetvédelmi Alapjának pályázati lehetőségére alapozva. Ez azt jelenti, hogy a község összesen 1180 lámpaoszlopának mindegyikén LED-es égő lesz (most csak 860-on van lámpatest), 250 égőnek távirányítással állítható majd a fényerőssége, az átlagos fényerejük pedig hatszorosa lesz a jelenlegi lámpáknak.

Végül a csatorna- és ivóvízrendszert szeretnék kiterjeszteni a község többi falujára is, de legelőször Uzonfüzesre, mely eddig kimaradt a nagy infrastrukturális munkálatokból.

Óvodát is építenek

Nekifognak a 960 négyzetméteres új uzoni óvoda építésének, mely 420 kisgyermek befogadására volt tervezve. Jelenleg mintegy 350 óvodása van Uzon községnek. A lisznyói kultúrotthon felújítása is napirenden van, ezt jövő nyárig kellene befejezni, ám némi bonyodalom adódott, mely sok pénzt is elszippant a költségvetésből, és bizonytalanná teszi a kivitelezési határidő tartását is, erre pedig igen érzékeny a finanszírozó, az Európai Unió: a tűzvédelmi törvényeken a tervek elkészítése után változtattak, a fafödém helyett már csak betonfödém lehet egy közösségi épületben. Újra kell csináltatni tehát a terveket, a projekt költségvetése is módosul, az önrész közel 1 millió lejes növelése érzékenyen érinti a helyi büdzsét. A volt néptanácsból pedig az átalakítás után – a tervek szerint két év múlva – a Diakónia Keresztyén Alapítvány által működtetett munkapont, szociális ellátóközpont lesz.

Hozzászólások