Felhívás!

Jelentős fejlesztések a községben

Jelentős fejlesztések a községben

Legutóbbi körképünk megjelenése óta sok minden történt Gelencén, többek között ifjúsági klubot hoztak létre a faluközpont egyik épületének alagsorában, ugyanakkor megtörtént a szalagvágás a felújított Bodor György Művelődési Otthonnál is.

Az ifjúsági klub a napközi otthon mellett található épület hangulatos pincéjében kapott helyet, a bolthajtásos, két részből álló létesítmény szépen be van rendezve, el van látva minden olyan kellékkel, ami a helyi ifjúság kikapcsolódását szolgálja. A helyiség átadásán az önkormányzat képviselőin kívül a megyei tanács alelnöke, Jakab István-Barna, illetve Tamás Sándor elnök is jelen volt, aki szemlátomást el volt ragadtatva a klubtól, és elmondta: a háromszéki önkormányzat számára mindig örömöt jelent, ha látják, hogy az általuk nyújtott anyagi támogatás jól van felhasználva, okosan van elköltve a pénz. A létrehozott klubhelyiség is ezt a törekvést erősíti – hangsúlyozta. Ilyés Botond János polgármester kifejtette: egy település jövőjét a fiatalság képviseli, így értelemszerűen mindent megtesznek, hogy bővítsék számukra az infrastruktúrát, erősítsék bennük a szülőföldhöz való ragaszkodást.

A családias hangulatban lezajló ünnepségen egy kisfilmet is levetítettek, ami jól érzékeltette, hogy mekkora munka van a pincébe befektetve: egy szeméttel, földdel feltöltött lomtárból a helyi szakemberek varázsoltak rusztikus, ugyanakkor modern jegyeket is magán viselő klubhelyiséget.

Szalagvágás a kultúrotthonnál

Május közepén nagy ünnepséget tartottak a kézdi-orbaiszéki nagyközségben: sikerült pontot tenni a Bodor György nevét viselő kultúrotthon felújítási munkálatai végére, így sok vesződés, nehézség után használatba adhatták a kívül-belül felújított, kibővített és minden vonatkozásban korszerűsített épületet. „Kovászna megye tanácsánál azt szoktuk mondani, hogy azokat tudjuk kiemelten támogatni, akik tudják, mit akarnak, és akiknek vannak elképzelései. Gelence községnek pedig nemcsak tervei, hanem eredményei is vannak. Csak a megyei önkormányzattól 205 ezer lejt pályázott, ami 11 kispályázatot jelent, ezeket támogattunk. Játszótér építését, orvosi rendelő felújítását, tekepálya és sportcsarnok korszerűsítését, ifjúsági tér kialakítását, az önkéntes tűzoltó-alakulat felszerelését és nem utolsó sorban ennek a kultúrotthonnak az építését. Azt kívánom önöknek, hogy töltsék is meg élettel, legyen gazdag, élményekkel tele” – mondotta az elsőként felszólaló Kovács Ödön, Kovászna Megye Tanácsának menedzsere, aki után Ilyés Botond János polgármester beszélt.

A közösség napja

„Azt gondolom, meg kell állnunk, körbe kell néznünk, és most tudjuk kiértékelni az elmúlt hét évet, amit ennek a kultúrotthonnak a kivitelezése, felújítása felölel. Két teljes polgármesteri mandátum telt el, elődöm, Cseh József polgármester azért harcolt, hogy végigvigye a pályázati lépéseket, és eljussunk ahhoz, hogy aláírhassunk egy támogatási szerződést. De nem hagyhatjuk azokat a személyeket sem említés nélkül, akik tették a dolgukat ennek érdekében. Gál Zoltán tervező álmodott egy teljesen új arculatot az épületnek, Para Sándor és Sasu András pedig a pályázat megírását intézte. Mindez nem lehetett volna meg, ha nincs mellettünk egy régi barátunk, Kovács György, aki az egész munkálatot levezette, egy összehangolt csapattal dolgozott” – mondotta a nagyközség elöljárója, hangsúlyozva elődje, Cseh József érdemeit is, kiemelte Fejér Imre nevét is, aki Gyulafehérvárra utazva intézte a pályázattal kapcsolatos bonyodalmakat. „Ugyanakkor ki kell emeljem alpolgármesterem, Fejér Imre nevét is, aki maximálisan kiállt mellettem és a munkálat mellett. Egy jó csapat állt össze, azért dolgozunk, hogy a településünk és annak közössége érdekében tegyünk, ilyen pályázatok jöhessenek létre. Ki kell emeljem Tamás István nevét is, aki úgy dolgozik a pályázatok terén, kezdőként olyan feladatokat old meg, amelyek a szakmában tevékenykedők számára is kihívást jelentenének” – fogalmazott a község első embere, aki az avatóünnepséget a közösség napjának nevezte, annál is inkább, mert nehéz két éven van túl az emberiség. „Az elmúlt két évben elvették azt, ami egy közösségnek a legfontosabb: azt, hogy érintsük egymást, hogy együtt legyünk. Feladatunknak tartjuk, hogy betöltsük ezt a termet minél több szeretettel, nevetéssel” – zárta beszédét az elöljáró.

Akadályokat kellett legyőzni

Ilyés Botond után Gelence korábbi elöljárója lépett mikrofonhoz. „Gelence egy múltját megbecsülő, jelenét kitartóan építő, jövőjét bizakodóan tervező közösségért dolgozik. Tapasztalhatjuk, hogy intézményeink minden épülete kiegészült, megújult, vagy éppen újraépült. Ezen munkálatok költségeit országos és megyei pályázatok révén végeztük, kiegészítve a helyi költségvetésből. A kultúrotthon esetében eléggé göröngyös út vezetett idáig, de sikerült túllépni a nehézségeken, megoldani a problémákat, legyőzni az akadályokat, és végre megvan az eredmény” – mondotta Cseh József, aki az Ilyés Botond által felsorolt személyek mellett kiemelte még Barót polgármestere, Demeter Huszár János nevét is, ő szintén segítséget nyújtott Gelencének. „Amikor jelentkeztünk a projekttel, átnézték, megkérdezték, ki készítette, és mondhatni azonnal pozitív döntés született. Ugyanakkor köszönet illeti a gelenceieket türelmükért és megértésükért” – mondotta a nyugalomba vonult elöljáró, egyben a fiatalok felé is megfogalmazva üzenetét: „Kedves fiatalok! A ti feladatotok lesz élettel megtölteni, rendeltetésének megfelelően használni és megőrizni a kultúrotthont” – hangsúlyozta, majd Berecz István plébános adta áldását az intézményre. Az est hátralevő részében fellépett a Háromszék Táncegyüttes és a Házhoz megy a Zenede Oktatási Centrum.

Gyermeknapot tartottak

A nagyközségben is megünnepelték a legkisebbeket, május 31-én egy sor rendezvény zajlott a gelencei felszegi iskolában, a napközi otthonban, a Jancsó Benedek-iskolában, a sportpályán, illetve a haralyi iskolában és óvodában. A nap folyamán volt arcfestés, pizza- és gofrisütés, kézimunkasarok, akadály-, célbadobó- és ügyességi versenyek, elsősegély- és tűzoltó-bemutató, lufipukkasztás, aszfaltrajz és karaoke, hogy csak párat említsünk a programpontok közül. A tartalmas napot a Kelekótya együttes fellépése zárta.

Övvizsgázó karatékák

2021 szeptemberében Gelencén újraindult a karateoktatás Barthi Imre edzőnek köszönhetően. A befektetett munka ellenőrzésére május 25-én került sor, a gelencei és kézdivásárhelyi Shingitai Karate Club karatékái sikeres övvizsgát tettek. A vizsgáztatást sensei Liviu Tabacaru és Barthi Imre felkészítő edző végezte.

Hozzászólások