Felhívás!

Lármatűz cserkészmódra

Lármatűz cserkészmódra

Megalakulása óta minden évben a gelencei cserkészcsapat gyújtja meg a tűzet augusztus 20-án a Nádika-tetőn. Ilyés Botond alpolgármester, a cserkészközösség vezetője azt mondja, nem szeretnék megszakítani ezt a szép hagyományt, annál is inkább, hogy az utóbbi években minden egyes alkalomkor több mint ezren tartották fontosnak, hogy ott legyenek ezen az eseményen.

„Tíz évvel ezelőtt egy barátom biztatására megszerveztem, hogy kimenjünk a Nádika-tetőre meggyújtani a lármatüzet” – emlékezett vissza Ilyés Botond. – „Az első években csak 10–12-en gyűltünk össze, amihez hozzájárult az is, hogy akkor még nagyon nehezen megközelíthető volt ez a hely. Ezután évről évre nagyobb figyelmet kapott, majd a polgármester az utat is járhatóvá tette a tető fele. Ekkor a cserkészekkel közösön úgy döntöttünk, hogy egy keresztet állítunk a tetőre. Öt fiúval és egy helyi ács segítségével nemsokára állt is a kereszt. Nekünk azért van ez a különös ragaszkodásunk augusztus 20-hoz, mert a csapatunk védőszentje és névadója Nagyboldogasszony, amelynek az ünnepe augusztus 15-én van, mi pedig e környéken tartjuk a cserkésztáborunkat, amit augusztus 20-án a lármatűzgyújtással zárunk le. Számunkra ez évzáró ünnepség is egyben, hiszen az új tanév kezdete előtt, ekkor találkozunk utoljára.”

Amióta a helyi cserkészközösség megalakult, minden évben ők rakják a tüzet a helyi erdészek segítségével, illetve évről évre próbálnak valami különlegeset belopni a szertartásba. „Az idén egy piramisszerű máglyát raktunk, amelyet négy helyről kellett fellobbantani. A helyszíni kulturális műsornak, de valószínűleg ezeknek a kis meglepetéseknek is köszönhető az, hogy egyre többen jönnek el az ünnepre, olyan alkalom is volt, hogy 1500-an gyűltünk össze.”

Az idei ünnepség a keresztút elvégzésével kezdődött, ezt követte a Nádika-tetői szentmise. Fellépett a Burustyán néptánccsoport, majd ezt követte a Burustyán férfidalárda előadása. A néptánccsoport és a dalárda, valamint a cserkészek a szülők segítségével megvendégelték az ünnepségen résztvevőket.

Az utóbbi időben fellendült a közösségi élet Gelencén. A falunak két nyugdíjasegylete, két tánccsoportja, egy cserkészcsapata és egy férfidalárdája van. A község vezetősége örömmel támogatja a hasonló megmozdulásokat, hiszen mi sem szebb annál, hogy a rendezvényeken a helyi értékeket lehet felvonultatni. Ezen elv alapján szerveződik évente a lármatűzgyújtás is.

„Szépsége ennek az eseménynek az, hogy együtt vagyunk, csendben és a tűz fénye mellett, a himnuszok éneklésével eggyé válunk, annyira egyformák tudunk lenni azokkal az emberekkel, akik ott vannak, hogy egy igazi családi hangulat alakul ki” – tette hozzá Ilyés Botond.

Arra a kérdésre, hogy ki segít még az ünnepség megszervezésében, az alpolgármester elmondta, a cserkészcsapat ötlettel és ők a kivitelezők is, az erdészek segítenek, hogy a faanyagot ne ők keljen behordják az erdőből, illetve a helyi vállalkozók is hozzájárulnak, például a Bingó Pékség kenyérrel támogatja az eseményt, amelyet együtt fogyasztanak a tetőn. Kiegészítésként hozzátette, sok jó ember segít, adakozik, dolgozik, de nem szeretne neveket sorolni, nehogy valaki kimaradjon.

A gelencei cserkészcsapat

Bereczi István plébános felkérésére kezdett Ilyés Botond foglalkozni a cserkészekkel, még 2009-ben. Kezdetben csak öten voltak a csapatban, de 2010-ben már 20 cserkészt avattak fel. Az elmúlt 10 év alatt több mint 300-an tettek fogadalmat Gelencén. Jelenleg 50 tevékeny taggal működik a csapat. Céljuk a nevelés és oktatás, valamint a közös munkára való ösztönzés. A tanévkezdést követően a szokásos toborzásra és csapatépítésre helyeződik a hangsúly. Idén fennállásuknak 10. évfordulóját ünneplik. Már hagyománnyá vált, hogy minden évben a falunap alkalmával avatják fel a cserkészeket. Az idei falunapon tartották a körzeti cserkészavatót és a fogadalom-újítást, amelyen részt vettek brassói, sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi, kovásznai, zabolai és ozsdolai csapatok is, több mint 200 cserkész. Minden évben megszervezik a felsőháromszéki cserkészek szüreti bálját, valamint részt vesznek a többi csapat által szervezett eseményeken is, ilyen a farsang, az Erzsébet-bál és hasonlók.

Tamás Réka

Hozzászólások