Hirmondo

Elégették a vén Dömét

Elégették a vén Dömét

Tizenharmadik alkalommal gyűlt össze Gelencén a falu apraja nagyja, hogy részt vegyen Lebilincselő Lídia és Löködi Gyurka esküvőjén, illetve a telet jelképező vén Döme temetésén. Az esemény tető alá hozói jócskán ihletődtek a tavalyi koronavírusos eseményekből, a járványhelyzetre építették rá a mókás bemutató gerincét.

Két védőruhába öltözött, a hátukon fertőtlenítőszerrel töltött palackot hordó „szaki” is felügyelte a szabadtéri rendezvény biztonságát, hiszen mindenki tudja: a járványhelyzetnek nincs vége, legyen akár farsangtemetésről szó, arról az ünnepségről, amelyen az emberek önszántukból is maszkot viselnek, nincs rájuk kényszerítve a hatóságok által. És mivel a farsang a mindennapok kifigurázása is egyben, így a szervezők jól ráéreztek, hogy ideje a politikusok kigúnyolását idén félre tenni, hiszen egy éve lassan, hogy minden a járványhelyzet körül forog, így a világot felforgató mikroszkopikus koronavírus került a rendezvény főszerepébe, több rigmusból is visszaköszönve.

Hirdetés
Hirdetés

„Aki részt szeretne venni Lebilincselő Lídia és Löködi Gyurka esküvőjén az oltassa be magát, pontosabban a farát. Arra szeretnék kérni minden lakost, hogy viseljen maszkot. Szakszerűen! Ahhoz, hogy elkerüljük a járványügyi helyzeteket, mindenkinek meg fogjuk mérni a lázát. Szakszerűen!” – hangzott el a rendezvény felvezetőjében, majd a mókamesterek sodrófával kezdtek a lázmérésbe, a védőruhás szakemberek pedig „a pártunk és kormányunk által is elfogadott 50 fokos párlattal” fertőtlenítették a jelenlevőket.

A fertőtlenítőbrigád sem hiányozhatott

„Szegény Lídiának negyven fokos a láza, így a barátunkat es csak a hideg rázza. Tiszteletre méltó jelen gyülekezet, frissen oltottak bé khm… khm… minden szüzet. Online esküvő lesz, laptopon keresztül, lesz itt gyerekáldás, ha a plexi lekerül” – mondotta a hoppmester, hozzátéve, hogy Lebilincselő Lídia és Löködi Gyurka már egy éve karanténban vannak, „bétartva a teljes disztáncáre szocsiálöt”. „Döntöttek, beoltották magukat és most megesküsznek. Interneten adatnak ma essze, csak az a gép működne. Kapcsold bé azt a lapítót” – szólította fel a számítógép kezelőit ízes tájszólással a mókamester, majd kezdetét vette a szokványosnak semmiképp nem nevezhető esküvői szertartás.

„Szeretett testvéreim. Mivel már a járványügyi előírásoknak megfeleltettetek, lázasan csak némileg érintkeztetek, alkalmasnak tartanak titeket a házaséletre. Most pedig virtuálisan fogjátok meg egymás kezét, és én online áldásomat adom erre a házasságra. Most pedig Gyurka, nyilatkozzál itt előttünk, hogy továbbra is akarod-e az itt jelenlévő Lídiát feleségül venni? Akarod-e őt magad alá gyűrni és a lázát megmérni? Most pedig nyilatkozzál te, Lídia. Akarod-e az itt lévő Gyurkát magadra rántani? Vele a lázadat éjjel nappal méretni?” – hangzottak el a papok részéről a kérdések, amire persze, igenlő válaszok születtek. „Kedves frissen béoltott házasulandó testvéreim. Énelém ide azért jöttetek, hogy karanténban többet ne üljetek. Balkezeteket a plexiglassra téve, mondjátok utánam az eskü szövegét” – hangzott a felkérés a pap részéről, majd az ifjú pár annak rendje s módja szerint egybekelt, természetesen a koronavírusra esküdve.

Löködi Gyurka és Lebilincselő Lídia kézfogója

Ezt követően a násznép muzsikaszó kíséretében az Alszegben levő térre vonult, ahol megtartották a vén Döme temetését, és elégették a telet jelképező bábut, majd a nótázókat és a farsangolókat a szervezők pálinkával, meleg teával, forralt borral és pánkóval kínálták meg.

Ilyés Botond polgármester kifejtette: a járványhelyzet miatt a falusfelei is örültek, hogy kizökkenhettek a szürke hétköznapokból, s bár a farsangi bál elmaradt, örül, hogy a hagyományt sikerült tovább éltetni.

Idén Haralyba is átvonultak, hogy előadják a farsangtemetési darabot, a rendezvényen a Burusnyán Néptáncegyüttes, a Gelencei Ifjúsági Szervezet, a férfidalárda és helyi szekeresek működtek közre, akiknek hozzájárulásáért a polgármester ezúton is köszönetét tolmácsolja.

Hozzászólások