Felhívás!

Élhető községet Gelencéből

Élhető községet Gelencéből

Ilyés Botond nyerte a szeptember 27-i helyhatósági választást Gelencén, így a volt alpolgármester lépett a nyugalomba vonuló Cseh József helyébe, aki nyolc éven át volt a nagyközség első embere. Ilyés folytatni szeretné elődje tevékenységét, ugyanakkor néhány változást is tervbe vett a községházán. Mandátumkezdő interjút olvashatnak.

– Megkérem, mutatkozzon be olvasóinknak!

– Húsz éve kerültem Gelencére, a gyerekkoromat viszont itt töltöttem. Tizennyolc éve vagyok nős, négy gyermek boldog édesapja. Feleségem, Mária, a gelencei óvodában óvodapedagógus, én korábban a kézdivásárhelyi kórházban az ortopédián tevékenykedtem. A közigazgatás picit távol áll ez utóbbitól, nyolc éve kerültem be a politikai életbe, úgy érzem, hogy a fiatalkori tenniakarás motivált: tenni akartam és akarok a közösségért. Ez volt a mozgatórugója annak is, hogy tíz éve vezetem a helyi cserkészcsapatot is. Úgy érzem, hogy a közösségnek szükség van az összefogásra azért, hogy közösen egy élhetőbb közösséget tudjunk építeni itt Gelencén. Ahogy az elmúlt időszakban is hangoztattuk, arra törekszünk, hogy 2030-ra Gelence Felsőháromszék legélhetőbb települése legyen.

– Az önkormányzati munkához megvan a tapasztalata is, hiszen négy évig alpolgármesterként tevékenykedett.

– Valóban, az előző négy év sokat nyom a latban. Cseh József polgármester mellett nagyon sokat tanultam, de úgy érzem, hogy vannak dolgok, amin változtatni kell. Emberbarát önkormányzat kialakítása az elsődleges célom, arra törekedünk, hogy a fiataljainknak teret adjunk. Szükségesnek látjuk egy sportkomplexum és egy ifjúsági központ létrehozását, ahol a fiataljaink minőségi időt tölthetnek el. A választók visszajelzése az volt a kampány során, hogy szükséges az önkormányzat átszervezése, modernizálni fogom az ügyfélszolgálatot és felgyorsítjuk az ügyintézést. Úgy tűnik, hogy Gelencén igény van az önkormányzat digitalizálására, lehessen interneten is elintézni bizonyos dolgokat. Az önkormányzat tevékenysége most nem áttekinthető: mi hiába tudjuk, hogy miért megy ilyen lassan pl. az aszfaltozás beindítása, az emberek nem látják át, hogy mennyi vesződés van ez mögött. Ezen is valamilyen formában változtatni kell.

A helyi futballcsapatban helyiek rúgják a bőrt!

– Milyen tervekkel vág neki ezek mellett a munkának?

– Egyértelmű, hogy prioritást élveznek a megkezdett munkálatok folytatása. Címszavakban ezek: a kultúrotthon korszerűsítésének a befejezése, az utak rehabilitációja és a csatornarendszer véglegesítése. Egy olyan mandátumot kezd az új községvezetés, ahol tennivaló van, akad mivel foglalkozni, ezt az időszakot minél több munkával fogjuk tölteni. Az elért sikert annak tulajdonítom, hogy egy elég fiatal csapattal jelentkeztünk, akik mind tenni akarnak. Hogy részletezzem picit: egy pályázatnak köszönhetően idén megkezdtük a munkálatokat a Bodor György Művelődési Otthonnál, ahol korábban a községi könyvtár is helyet kapott. Az épület kívül-belül megújul, kibővül. A két oldalán az újabb két új szárny elkészült, ezekben mosdók és konyha is helyet fognak kapni. Kicserélik a villanyhálózatot, a padlót, az ajtó- és ablakrendszert, az emeleti részen lesz konferenciaterem, megújul a színpad, amely mellett női és férfi mosdó lesz kialakítva. A könyvtár az épület földszintjén kap majd helyet. Egy másik munkálat, ami a vége felé közeledik, a haralyi ravatalozóház építése. A ravatalozóház a községközpontban felépített ingatlanoktól eltér, mivel a létesítménynek más volt a tervezője. A lefödést tartó oszlopok kifaragását idős Kelemen Dénes nyugalmazott tanító, gelencei fafaragó végezte, aki kopjafamotívumokat vitt rá a gerendákra, így azok egy része a nőket jelképező tulipánmintával, mások pedig a férfiakra utaló dárdahegy-motívummal van díszítve. A ravatalozóházat teljesen önerőből, a helyi költségvetésből építettük fel. A sportkomplexumot az iskola udvarán képzeljük el, ennek az is oka, hogy a sportcsarnok nagyon messze van. Ez utóbbinál is tervezünk átalakítást, ott állandó edzőtermet létesítenénk, igény van rá, a járvány előtt a funkcionális fitnesznek sokan hódoltak. A sportcsarnokban a fűtésrendszert korszerűsítenénk. A fiatalok számára a régi tanácstermünket ajánlanánk fel, ifjúsági klubot létesítve a 14-20 évesek számára. Két tánccsoport, férfi dalárda is működik Gelencén, őket kell támogassuk, ugyanakkor fontosnak tartok egy, az idősek számára létesítendő klubot is, ahol ők is összeülhetnek, találkozhatnak. Nagyon szeretném, ha a sportot is meg tudnám „reformálni”, elérni azt, hogy a helyi futballcsapatban helyiek rúgják a bőrt. Ezt ajánlanám a többi kollégának, hogy a verseny tényleg a települések között és ne idegenlégiósok között legyen. Polgármesterként sem mondok le a cserkészcsapatról, ez is egy erőssége a közösségépítésnek.

Ezek mellett prioritást élvez a csatornarendszer kialakítása, hiszen 5200 lakosával Gelence szinte egy kisváros, és ezt a gondot is rendezni kell. Ez is benne van egy folyamatban levő pályázatban, remélem, hogy hamarosan elstartolhat. Meg kell oldjuk a hegyekről lezúduló víz elvezetését, hogy az utak élettartamát meghosszabbítsuk. Folytatjuk a község zöldebbé tételét, az önkormányzat épületéhez hasonlóan az óvoda és a kultúrotthon fűtésrendszerét is környezetbarát módon, megújuló energiával fogjuk megoldani, őrleményes kazánok révén. Az önkormányzat esetében futó pályázatunk van a villanyáramot és a melegvíz előállítására is képes napelemes rendszerre. Így gyakorlatilag a községháza szinte teljesen függetlenedik energiafelhasználás terén.

Nem tisztségre, hanem munkára vállalkoztak

– A községben nagy volt a választási részvétel és ön a voksok jelentős részét begyűjtötte. Ki lesz az alpolgármester és miként képzeli el az együttműködést a többi tanácsossal, akik az Erdélyi Magyar Szövetség és a Pro Europa soraiból kerültek ki?

– Ilyen nagy részvétel rég nem volt Gelencén, 2336 ember vett részt a választásokon a 4200-ból, én 1573 szavazatot kaptam. A támogatást tehát megkaptuk, ennek tükrében a felelősségünk is hatalmas, az emberek elvárásainak meg kell felelni. A tanács többsége RMDSZ-es, 11-en vannak a szövetség soraiból, hárman az EMSZ-től és egy tanácsos a Pro Europa pártot képviseli. 1556 szavazatot kapott az RMDSZ, úgy érzem, hogy az embereknek átment a kampány során megfogalmazott üzenetünk: nem tisztségre, hanem munkára vállalkoztunk. Én köszönöm a gelenceieknek, hogy ilyen nagy számban részt vettek a választásokon, és köszönöm, hogy bizalmukkal megajándékoztak. Azon leszek, hogy ez a munka a falu előrehaladását és fejlődését szolgálja. Alpolgármesternek részemről Fejér Imrét fogom javasolni, úgy érzem, hogy tudja majd segíteni a munkámat. Én a csapatomat arra biztattam, hogy bár megnyertük a választást, most kell igazán szerénynek lenni. Mi baráti kezet nyújtunk a többi tanácsosnak, úgy gondoljuk, hogy az együttműködés jó kell legyen, nem szeretnénk ellenségeskedést, civakodást. Bár többségben vagyunk, ezzel nem szeretnénk visszaélni. A kampányban is bekopogtattunk a politikai ellenfeleinkhez, és hangsúlyoztuk: az ellenfél nem ellenség, ahogy az ellenzék sem az. Ezt továbbra is fenntartom, és bízom abban, hogy Gelence szebbé tétele érdekében közösen tudunk munkálkodni.

Hozzászólások