Felhívás!

Virágzó testvértelepülési kapcsolatok

Virágzó testvértelepülési kapcsolatok

A testvértelepülési kapcsolatok építésének alapját képező elvek – az együvé tartozás megélése, a kárpát-medencei magyarság szeretete – tulajdonképpen nem változtak harminc év alatt, mi több, ez egyféle össznépi hitvallássá nőtt – nyilatkozta Patkós Éva mezőtúri önkormányzati képviselő, aki hétvégén, mondhatni hagyományos módon, részt vett a kőröspataki falunapokon.

A foglalkozását tekintve pedagógus önkormányzati képviselő, aki – mint mondja – „csak” az utolsó tizenhét évről tud beszámolni, azt mondja: elérte célját a határokon átívelő testvértelepülési mozgalom. Külön öröm, hogy ez elterjedt az „egyszerű emberek” között is, és valójában ez a lényeg.

– Itt nem arról van szó, hogy most az önkormányzat képviselői eljárnak egymás településeinek ünnepére. Persze ez is jó, de ez valójában csak egy kaput nyitott. Ennél sokkal fontosabb, hogy egy-egy család felvette egymással a kapcsolatot, baráti szálak alakultak ki, eljárnak egymáshoz, megismerik egymás életét, életvitelét, ez valami hihetetlenül fontos. Hoztam én olyan csoportot, amely helyi emberek vezetésével egy hétig járt körbe Háromszéken, Székelyföldön, megismerték a vidéket, az embereket, a szokásokat és ezzel szorosabbra fontuk az összmagyarság szövetét – mondja az önkormányzati képviselő.

Nekem például rengeteget jelent az a fajta szokásszabály-rendszer, amit itt látok, hogy még mindig működik, és amit még az én szüleim is emlegettek, mondja Patkós ÉvaPatkós Éva hozzáteszi: lehet, hogy a legelején egyféle magyarországi „segítségnek” tűnhetett a kapcsolat, de ez nagyon hamar átalakult egy ilyen partnerséggé, amelyből mindkét fél tanulhat. Rendkívül tanulságos látni, hogy a másik miként gondolkodik, miként él, milyen szokásai vannak. A pedagógus egyértelműen cáfolja, hogy ebből a kapcsolatból csak az erdélyi fél nyerhet.

– Nekem például rengeteget jelent az a fajta szokásszabály-rendszer, amit itt látok, hogy még mindig működik, és amit még az én szüleim is emlegettek, hogy ilyen volt Magyarországon is. 35 éves pedagógiai tapasztalattal a hátam mögött azt mondom, sajnos ez nálunk már nagyon sok tekintetben megszűnt. Az a szokásszabály-rendszer, amire most Magyarországon a család épül, az egyáltalán nem biztos, hogy arra a hagyományosnak tekinthető formára vezethető vissza, amit itt még határozottan tapasztalni lehet. Persze, az is nagyon fontos, hogy a család egyáltalán visszakerült a magyar közpolitika középpontjába, hogy a családok korábban nem látott módon támogatásban részesülnek, de szerencsésebb lett volna, ha az az értékrend, amire épül, közelebb állna azokhoz a klasszikus értékekhez, amik itt még hangsúlyozottan érezhetők.

Sepsikőröspataknak három magyarországi testvértelepülése van: a Velencei-tó (Fejér megye) déli partján fekvő, 11 ezres lélekszámú Gárdony üdülőváros (a gárdonyi gyerekek egy csoportja éppen a múlt héten táborozott Kőröspatakon, s ha már itt voltak, tánccsoportjuk sikerrel lépett fel a falunapokon), a Somogy megyei Somogygeszti (500 lakos) és a Jász–Nagykun–Szolnok megyei Mezőtúr (18.000 lakos).

 

Hozzászólások
Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő

Nukleáris provokáció előkészítésével vádolta meg Kijevet az orosz katonai szóvivő

Kijev nagy horderejű provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben augusztus 19-én, António Guterres ENSZ-főtitkár ukrajnai látogatása idején, amellyel kapcsolatban Moszkvát fogják megvádolni az erőműben bekövetkezett katasztrófa előidézésével – jelentette ki csütörtökön Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Románia a magas éves inflációs rátával rendelkező uniós országok között volt júliusban

Románia a magas éves inflációs rátával rendelkező uniós országok között volt júliusban

Az éves inflációs ráta a júniusi 8,6 százalékról 8,9 százalékra emelkedett júliusban az euróövezetben, az Európai Unióban pedig 9,6 százalékról 9,8 százalékra nőtt. A legmagasabb inflációs rátát Észtországban, Lettországban, Litvániában, a Cseh Köztársaságban, Bulgáriában, Magyarországon, Lengyelországban és Romániában jegyezték.