Felhívás!

Utcákat korszerűsítenek

Utcákat korszerűsítenek

A kézdivásárhelyi helyi tanács ez évi első ülésének napirendjén 13 határozattervezet szerepelt, a testület többek között rábólintott a köztéri rendezvények programtervezetére, ugyanakkor két utca korszerűsítését is jóváhagyták.

A tanácsosok elfogadtak egy, a szemétgazdálkodásra vonatkozó tanulmányt, valamint jóváhagyták Kovászna megye és az Eco Bihor Kft. közt kötött szerződés módosítását is. Formaságról van szó, de a hozzászólásoknál Szilveszter Szabolcs tanácsos jelezte: szépen hangzik az, hogy Kovászna megye és azon belül Kézdivásárhely élen jár az újrahasznosításban, de ha a számok mögé nézünk, akkor Romániában ez koránt sincs így. Az újrahasznosított anyag nagy része valójában komposztálható, abból van a legtöbb, a súlyosan környezetszennyező hulladékok – pl. a műanyag – alig hét százalékot tesznek ki, reálisan tehát van még, amin javítani. Bár a céhes városban ez a szám lényegesen nagyobb, még így is távol állunk az Európai Unió által elvárt értékektől – mondta Szilveszter.

A testület jóváhagyását adta az Achim András és Benedek Elek utcák modernizálási munkálataira vonatkozó költségekre és a beruházás technikai-gazdasági mutatóira. Amint arról Kézdivásárhelyi Körképünkben is beszámoltunk, idén korszerűsítik e két utcát, a költség közel hárommillió lejt tesz ki egy szakértői felmérés szerint, ebből az összegből fél kilométer utat és a városrészen levő területeket – parkírozók, zöldövezetek stb. – kell rendbe tenni.

A testület ezen kívül rábólintott a közbeszerzési árajánlatokat kiértékelő bizottság összetételére, megszavazták a város tanügyi intézményeinek szervezésére és működésére vonatkozó határozatot, majd egyöntetű voksot adtak a municípium területén szervezendő szabadtéri, kulturális és sportrendezvényekre is.

Ezekből néhányat említünk, közülük talán az egyik legérdekesebb a február 22-én megszervezendő farsangtemetés, amire több mint egy évtizedes kihagyás után kerül sor a város főterén, a Tegyünk Kézdiszékért Egyesület szervezésében.

Az Őszi Sokadalmat idén augusztus 26–30., míg a KSE-napokat május 6–10. között tartják meg. A Virágvarázsra április 23–25. között, a motorostalálkozóra június 26–28. között kerül sor. A program szerint a hagyományos termékvásár időpontja sem módosul, minden hónap második szombatján a Gábor Áron téren lehet a helyi termékekből válogatni.

A testület ezen kívül döntött a Legelő utca övezeti városrendészeti tervének a jóváhagyásáról, ott vélhetően Pătru Constantin volt tanácsos akar építeni egy hét ingatlanból álló lakóparkot, miután ő nyújtotta be az erre vonatkozó kérelmet az önkormányzathoz.

Új utcával is gazdagodik Kézdivásárhely, a Luther Márton (hivatalosan: Martin Luther) nevét viselő utca a Tamási Áron és a Domokos Pál Péter utcák között húzódik.

Hozzászólások