Felhívás!

Tízéves a KVISZ

Tízéves a KVISZ

Idén ünnepli 10. születésnapját a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet (KVISZ), amely a helyi fiatalok számára aktív kikapcsolódást, szórakozást, a szabadidő hasznos eltöltését hivatott biztosítani. Célkitűzéseiknek tavaly is eleget tettek, idén pedig szintúgy eseménydús év elé néznek – derült ki a Szöllősi Tamás KVISZ-elnökkel folytatott évértékelőnkből.

– Tavaly milyen rendezvényeket szerveztek, illetve milyen eseményeknek voltak a partnerei?

– Az előző évekhez hasonlóan sikerült több saját megmozdulással előrukkolnunk. A magyar kultúra napjára kiállítást szerveztünk az Örökségünk Őrei két csapatával közösen, licitálható pályázattal vettünk részt a Civil liciten, segítettünk az Örökségünk Őrei regionális döntőjének szervezésében. A magyar költészet napján kézzel írt versekkel árasztottuk el a közösségi médiát. Megszerveztük a Fényfesztivál második kiadását, illetve Petőfi kézdivásárhelyi látogatására emlékeztünk, Ady-pályázatot hirdettünk. Az Őszi Sokadalom alkalmával ismét berendeztünk egy ifjúsági teret, különböző beszélgetésekkel, előadásokkal, műhelymunkákkal töltöttük meg. Megszerveztük az első Gólya Oszkár Gálát, amely a hagyományos városi gólyabálnak felel meg. Emellett több partnerünk rendezvényén is részt vettünk, besegítettünk.

– Melyik esemény megvalósítására a legbüszkébbek?

– A Fényfesztivál egyedi rendezvény a városban, erre különösen büszkén tekintünk. De a Hozz egy szál virágot Petőfinek című esemény is kiemelt jelentőségű, hiszen egy szíveket dobogtató, nagy tömeget megmozgató rendezvényt élesztettünk fel, különleges hangulata és meghittsége volt.

– Hozzávetőleg hány fiatalt mozgósítottak a rendezvényeik által?

– Nehéz ezt megmondani, hiszen rendezvényeink nem csak fiataloknak szólnak, de 2000-2500 fiatal résztvevővel számolhatunk.

– Milyen anyagi forrásokból valósultak meg a tavalyi rendezvények?

– Többnyire pályázatokból (Communitas Alapítvány, Kézdivásárhely önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa) és támogatóink (New Fashion és Zarah Moden nadrággyárak) jóvoltából tudjuk a rendezvényeinket megvalósítani, emellett több partnerünk is van, akik segítenek, nem föltétlenül anyagiakkal (Vigadó Művelődési Ház, Udvartér Teátrum, HÁRIT, MIÉRT, Alternatív Ifjúság, Zöld Nap Egyesület stb.), akiknek ezúton is köszönjük segítségüket.

– Milyen kapcsolatban állnak a többi ifjúsági szervezettel?

– Mondhatom, hogy nagyon jó viszonyt ápolunk, keressük a kapcsolódási pontokat, együtt szervezünk eseményeket, hiszen célunk, hogy színes ifjúsági élet legyen Kézdivásárhelyen.

– Idénre milyen eseményekkel készülnek?

– A jól bevált, hagyományos eseményeink idén sem maradnak el, lesz Fényfesztivál, Ifjúsági tér és gólyabál, igény szerint szeretnénk újra kvíz- meg játékesteket szervezni, emellett próbálunk új dolgokat is behozni, színesíteni a palettát.

– Ezek között szerepel-e kiemelkedő esemény vagy újdonság?

– Természetesen mindig keressük a megújulást. Idén a #kvisz10 köré építünk fel mindent. Azt látjuk, hogy a fiatalokat a pártpolitika nem, de a közélet igenis érdekli, ezért néhány közéleti beszélgetést szeretnénk szervezni, emellett rég dédelgetett álmunk egy irodalmi kör beindítása. A város egyik talán legcsodálatosabb, de mindenképpen legautentikusabb részében, a Kovácsszerben egy kis jazzeseményt képzeltünk el. Emellett pedig méltóképpen meg szeretnénk ünnepelni az elmúlt tíz évet.

Hozzászólások