Felhívás!

Ötnapos táborra készülnek

Ötnapos táborra készülnek

Július 30. – augusztus 5. között a néptáncé lesz a főszerep Zabolán, ahol a Roy Chodwhury-Mikes Alapítvány szervezésében tartják a 7. Zabolai Népzene- és Néptánctábort.

Az ötletgazda Gregor Roy Chowdhury-Mikes grófot a magyarlapádi tánctábor ihlette meg. A szervezést kezdetben a Gyöngyharmat néptáncegyüttes vállalta fel, majd 2016-tól a Roy Chowdhury-Mikes Alapítvány vette át. A tábor célja az összetartozás és a hagyományőrzés erősítése, a népzene megszerettetése és a fiatalok kiszakítása a gépzene világából. A rendezvény egy-egy kiadásán 200–300 személy fordul meg, a helyiek mellett Erdélyből, Magyarországról, sőt más európai országból érkező vendégek is. A szervezők örömmel nyugtázták, hogy a visszajelzések pozitívak, és évente nő a visszatérő résztvevők száma.

A programok évről évre változatosabbak: idén a hagyományos táncoktatás, a kézműves-foglalkozások és a gyermekjátékok mellett a Mátyás király-emlékév apropóján egy társulat alkalomhoz illő előadással szórakoztatja majd a táborozókat. Az öt nap alatt a haladó néptáncosok Tőkés Zsolt és Tőkés Edit oktatók vezetésével sajátíthatják el a magyarpalatkai táncokat, míg a kezdők Both László és Temérdek Friderika irányításával tanulhatnak magyarszováti táncokat. A gyerekek egyik csoportjának Fülöp Csaba és Dombi Rózsa, a többieknek Kincses Olga tanít ördöngösfüzesi táncokat. Népdaloktatással Nyitrai Marianna foglalkozik, a talpalávalót az Üsztürü zenekar, Ábri Béla és zenekara, a magyarpalatkai zenakar, Dezső Attila és barátai, továbbá a magyarlapádi Oniga András és barátai szolgáltatják.

Az Üsztürü zenekar tagjaival hegedű-, brácsa-, illetve bőgőoktatás is zajlik az öt nap alatt, továbbá az érdeklődők Fülöp Hajnalka, a Budapesti Néprajzi Múzeum fő muzeológusa és Szilágyi Anna melegföldvári énekes, táncos szakmai előadásait is meghallgathatják. A felsoroltak mellett hajnalig tartó táncmulatság, kirándulás a székelytamásfalvi Thúry–Bányai-kastélyhoz és bográcsozás színesíti a kínálatot. A különböző programok a zabolai művelődési házban, a Teleházban, a Csángó Néprajzi Múzeumban, a Mikes-kastélyban és a Pro Zabola-kertben zajlanak.

Jelentkezni július 26-ig lehet az info@zaboaitanctabor.ro e-mail-címen. A részvételi díj Magyarországról érkezőknek 400 lej, nyugati vendégeknek 150 euró, Erdélyből érkezőknek 350 lej, csoportok kedvezményben részesülnek. A szervezők ingyen sátorhelyet és napi három étkezést biztosítanak, aki több komfortra vágyik, családoknál napi 7 euróért kaphat szállást. A rendezvényt támogatói: a Bethlen Gábor Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap, Communitas Alapítvány, Zabola község önkormányzata, ugyanakkor mindazok a helyiek, akik önzetlen segítségükkel hozzájárulnak a tábor sikerességéhez.

Hozzászólások