Felhívás!

Népi feredőt építenek

Népi feredőt építenek

Önkormányzati szemlénk során Fejér Levente polgármester árvízről, a petőfalvi szauna feljavításáról, továbbá fürdőépítő kalákáról tájékoztatott.

 

Az elöljáró beszámolóját egy negatív hírrel kezdte, miszerint a néhány héttel ezelőtti, leginkább Székelytamásfalvát és Szörcse depsői legelőjét sújtó árvíz komoly mezőgazdasági károkat okozott. Ott jártunkig 22 személy nyújtott be kérést kártérítésre a polgármesteri hivatalhoz, amit már eljuttattak a mezőgazdasági igazgatósághoz. A polgármester elmondta, a legfrissebb adatok szerint Zabolán 176 hektár területet károsított az árvíz, hozzátéve, vélhetően jóval nagyobb területről van szó, hiszen nem minden érintett élt a kártérítés lehetőségével.

Az árvíz alatt ki kellett mentetni egy családot Székelytamásfalván és a művelődési házban elszállásolni, részletezte Fejér, a hivatal gépeit is bevetették az áradás megfékezése végett. Az elöljáró ezúton is köszönetét fejezi ki mindazon személyeknek, akik segédkeztek a bajban, kiemelve a tamásfalvi Bende Kálmánt, aki motorszivattyúját kölcsönözte a vízszint csökkentése céljából.

A továbbiakban a polgármester a petőfalvi szauna rendbetételéről számolt be lapunknak. „Június végén az önkormányzat kitisztította a feredő medencéjét, emellett a deszkázatot is kicseréltük”, sorolta. A petőfalvi szauna, vagy népi feredő nagy népszerűségnek örvend, hangsúlyozta. Hozzátette, ha valaki csak a feredőben szeretne felfrissülni, azt ingyen megteheti, viszont ha a szaunát is használná, akkor 5 lej kell fizetnie. A szauna mellett piknikzónát és filagóriát alakítottak ki, így a bográcsozáshoz is van lehetősége a látogatónak.

Fejér Levente örömmel újságolta, hogy újabb népi feredővel bővül a község, ugyanis egy magyarországi önkéntes csoport felajánlotta, hogy a helyiekkel közösen létesítenének egy efféle alkalmatosságot a Csipkésben. A ma kezdődő, tíznaposra tervezett feredőépítő kalákában részt vesz a polgármesteri hivatal, a Roy Chowdhury Alapítvány, valamint a helyi civil szervezetek is.

Az elöljáró zárszóként elmondta, hogy a hét elején hozzáláttak a közvilágítás felújításához a község összes településén. „A Helyi Fejlesztések Országos Program (PNDL) keretében zajló munkálatokat szeptember 21-ig kell befejezni”, summázott.

Hozzászólások