Felhívás!

Összegzés a segélyezésről

Összegzés a segélyezésről

2016 októberében égett le Baróton az ötgyermekes Bács család háza. A szinte azonnali összefogásnak, segítségnek köszönhetően a család számára tíz hét alatt új ház épült, a karácsonyt már abban érték meg. Most, egy évvel az események után Demeter Zoltán, a segélyezés koordinátora sajtótájékoztatón foglalta össze a történteket, a ház újjáépítésének főbb mozzanatait.

 

Mint elmondta, a médiának köszönhetően gyorsan terjedt a segélyakció híre, megmozdultak az emberek. Gyűlt a család számára a ruha, a pénz, az élelem, és készült az új ház terve is. Alig három héttel a gyűjtés beindítását követően adományokból összegyűlt a hajlék ára.

Az összeg nagyobbik része Székelyföld városaiból, falvaiból és a nagyvilág különböző részeiből érkezett, egyharmadát a Gondviselés Segélyszervezet huszonöt önkéntese hét erdővidéki településen házról házra járva gyűjtötte össze. Az új ház építésében jelentősen kivették részüket az erdővidéki vállalkozók építőanyag-adománnyal, szállítással, munkások kölcsönzésével. Kalákázók is sokat segítettek.

A munka nem állt le a család új házba való költözése után sem. Tavasszal külső tűzfalak és kémények épültek, lépcső és emésztőgödör készült. Májusban megtörtént a víz bevezetése, a fürdőszoba beüzemeltetése, majd a villany bevezetése. A házépítés után maradt pénzből a külső szigetelés alapanyagait vásárolták meg, ezek felrakását ismét kalákázók végezték el.

A segélyezés céljából nyitott bankszámlára összesen 63.611 lej érkezett. Ebből az összegből 49.721 lej az építkezéssel kapcsolatos költségekre (építőanyag és munkadíj), 5500 lej kútfúrásra, 3450 lej villanyvezetésre, 2970 lej üzemanyagra és szállítási költségekre, 1350 lej az építkezési engedéllyel kapcsolatos költségekre, 220 lej banki költségekre költődött, míg a maradék 400 lejt a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak adományozták.

„Szép ez a történet, egy valóságos csoda, egy igazi székely–magyar összefogás a 21. századi Erdővidéken. Tudtuk, éreztük, hogy kapunk majd segítséget, de azt, hogy ilyen hamar, ilyen mennyiségben és épp akkor, amikor arra szükség van, azt magunk sem gondoltuk”– összegzett Demeter Zoltán, megköszönve a maga és a Bács család nevében mindenkinek a munkát, a támogatást.

Hozzászólások