Felhívás!

Nagy úr a bürokrácia

Nagy úr a bürokrácia

Idén kétmillió lejt különített el Bereck Helyi Tanácsa a költségvetésben különböző beruházásokra és fejlesztésekre, ebből a legnagyobb tételt, több mint 600 ezer lejt a községközpont új piacterének kialakítására. A munkálatot nem tudták még megkezdeni, ugyanis kiderült, hogy a birtoklevelekkel gond van, s a tisztázásuk nagyon körülményes.

Az elképzelést lapunkban már ismertettük: a falunapoknak is helyet biztosító volt Sörkertet alakítanák át multifunkcionális térré, ahol többek között piac is helyet kapna. Ezzel párhuzamosan a régi vendéglőnek is visszaadnák egykori pompáját.

– Több tervezővel beszéltem, egyikük meg is ígérte, több mint egy éve, hogy a telekkönyvet módosítjuk. Ám miután a Sörkertet a szövetkezettől megvásároltuk, és elkezdtük a telekkönyveket átvizsgálni, kiderült, hogy vannak épületek, amik szerepelnek rajta, miközben nem léteznek, viszont amelyik ma is áll, az nincs feltüntetve a bizonylaton. Elkészítettük az új, reális felméréseket, de több mint egy éve dolgozunk azon, hogy a telekkönyveket a valósághoz igazítsuk. Amíg ez nem történik meg, nem lehet semminek nekifogni, hiszen nagy értékű munkálatról lévén szó, elektronikus közbeszerzési eljárást kell kiírnunk – részletezte a késlekedés okát Dimény Zoltán polgármester.

Szennyvízcsatorna, járdaépítés

Az önkormányzat idén is folytatja a tavaly megkezdett járdaépítő programját, erre kétszázezer lejt költenek. Ahol lehetséges – a főút mellett – mindenhol kialakítanak a gyalogosok számára egy biztonsági csíkot, ami rendkívül fontos, hiszen Bereck főutcáján a nagyon forgalmas 11-es számú országút vezet át, ami kapcsolatot teremt Moldva és Erdély között.

Az önkormányzatnak ezen kívül két nagy értékű pályázata van letéve a szakminisztériumoknál, egyik a Comenius-iskola felújítására, a másik a martonosi ivóvíz- és szennyvízhálózat kialakítására vonatkozik. Ez utóbbi mintegy hatmillió lejt emésztene fel, az iskola teljes külső felújítása pedig egymillióba kerülne. Az önkormányzat felvállalta a szükséges önrészt, erről a döntéshozókat is értesítették, így Dimény Zoltán nagy esélyt lát arra, hogy ezeket a munkákat is meg tudják kezdeni.

Hidat erősítenek

Az elöljáró hangsúlyozza: jóval hatékonyabbak tudnának lenni, ha nem ütköznének lépten-nyomon a bürokrácia buktatóiba. Martonosban idén még lesz egy beruházás: a kis település bejárata előtti hidat 135 ezer lejből erősítik meg. Az önkormányzat 300 ezer lejt különített el ingatlan- és házvásárlásra. Az az elképzelés, hogy lakatlan, tipikus berecki jellegű parasztháza(ka)t vásárolnának meg, felújítanák, és azokat akár vendégházakként vagy éppen tájházakként hasznosítanák. Van még egy-két olyan terület, amit a jövőre gondolva vásárolnának meg, ezeket ipari célra használnák.

Hozzászólások