Felhívás!

Jobb útra vár Kisbacon

Jobb útra vár Kisbacon

Ha az erdővidéki utak általános állapotát nézzük, különösebb szakértelem nélkül is elmondható, hogy a kisbaconi az egyik legrosszabb a vidéken. Az egykori aszfaltburkolat már csak elvétve fedezhető fel rajta, következésképp gidres-gödrös, tengelytörő, ahogy mondani szokták.

Pedig Simon András baconi polgármester minden jóakaratát és jó szándékát latba vetette, hogy az útszakasz feljavítási munkálata végre elkezdődhessen, ám egyelőre a munkagépek még nem jelenhettek meg a helyszínen. Az okok többrétűek.

Előbb a víz- és csatornahálózat vezetékeit kellene lefektetni a faluban, hiszen értelmetlen lenne, ha utat öntenének, aztán pár hétre rá feltörnék a vadonatúj aszfaltot, hogy földbe tehessék a csöveket. Ez a munka már javában folyhatna, ha a román közbeszerzési törvények nem lennének olyanok, amilyenek. Az történt ugyanis, hogy lezajlott már a közbeszerzési eljárás a közművesítésre, meglett a nyertes is a sepsiszentgyörgyi Instal-All cég személyében, de nem állhattak neki dolgozni, mert a második helyezett, egy csíkszeredai cég megfellebbezte ezt a döntést, így most Bukarestben kell eldöntsék, hogy ki végezheti el a munkát. És közben telik az idő. A fővárosban negyven nap alatt kell határozatot hozzanak (ebből huszonöt már eltelt), hacsak azt nem mondják, hogy újabb közbeszerzési eljárást kell kiírni, mert az újabb időveszteséggel járna.

Simon polgármester levélben is fordult az illetékesekhez, kérte őket, határozzanak minél hamarabb, azt mondja, amint megvan a nyertes cég, azonnal fognak neki a közművesítésnek. Az idő azért is sürget, mert októberig az aszfaltozással is meg kellene lenniük.

– Kérem azokat, akik Kisbaconban ezen a rossz úton naponta kénytelenek közlekedni, legyenek még egy kis türelemmel. Higgyék el, mindent megtettünk, hogy haladjon a munka, de a szabályok azok szabályok, muszáj betartani azokat – mondta.

Öröm az ürömben viszont, hogy a közművesítésre korábban Bacon községnek adott 7 millió lejt a kormány nemrég kiegészítette, így most a kisbaconi és nagybaconi közművesítés teljes költsége, csaknem 13 millió lej fedezve van – épp azt kell megvárni, döntsék el, ki végezheti el a munkálatot. Az is jó hír, hogy Bacon község nemsokára elmondhatja azt is, hogy a területén található összes erdei út fel lett javítva, a már korszerűsítettek után készülnek ugyanis Magyarhermányból a Barót-patak mentén vezető erdei út, valamint a kisfenyősi, illetve a peleskei utak még elmaradt szakaszainak megújítására.

 

Hozzászólások