Felhívás!

Falunapokkal ünnepelt a község

Falunapokkal ünnepelt a község

Hétvégére ünneplőbe öltözött Zágon, ugyanis faluünnepet tartottak a nagyközségben. A jeles esemény fényét a lengyelországi Namyslow és a magyarországi Kocsér testvértelepülések küldöttségei is emelték.

Szombaton a faluközpontban megrendezett ünnepségen a vásárosok és a sörsátrak körül nagy volt az érdeklődés. Közben a színpadon fúvóstalálkozót tartottak, mely keretében egy-egy félórás műsort adtak elő a zágoni, rétyi, barátosi, lécfalvi, uzoni, árkosi és gidófalvi zenekarok. Márton János zágoni művelődési igazgató lapunknak örömmel újságolta, hogy a Musát Gyula nyugalmazott tanár vezette zágoni fúvósok fejlődéséről a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola oktatói gondoskodnak. Hozzátette, emellett a község két mazsorettcsoportja, a Szivárvány és a Szikrák a kovásznai Tanulók Klubja keretében tevékenykedik, továbbá két néptánccsoporttal (Szikrák és Brădulețul – szerk.) is büszkélkednek. A folytatásban minderről magunk is személyesen meggyőződhettünk, ugyanis a fent megnevezett csoportok a színpadon bizonyították tehetségüket.

A zágoni napokon a vásárfiát keresők gyakran megcsodálták a sepsiszentgyörgyi Dobra István szappanfaragó munkáit. A mester, aki előző években szakácsként vett részt az ünnepségen, ezúttal többek között ibolya-, levendula- és barackillatú, faragott szappanokat kínált a vásárlóknak. A különböző népi motívumokkal díszített illatos portéka a helyiek és a vendégek körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendett. Vasárnap a helyi önkormányzat emléklappal díjazta a község területén élő és aktív időszakában itt tevékenykedett tizenöt magyar, illetve román nyugdíjas pedagógust.

Kitűnő kapcsolatok

A testvértelepülések képviselőit díszebéddel várták a Mikes–Szentkereszty-kúria udvarán felállított sátraknál. A lengyel Namyslow-beli küldöttség Bartłomiej Stawiarski polgármester vezetésével érkezett. Az elöljáró lapunknak elmondta, először jár Romániában, de nem tud betelni a Zágon nyújtotta látvánnyal. Ittlétük alatt ezért egy kiránduláson is részt vettek, mely során a történelem szakon végzett polgármester a helyiek múltjába is betekintést nyerhetett. A lengyel elöljáró megjegyezte, a két település közti jó kapcsolatot ápolandó a zágoniak évente, míg a namyslowiak kétévente látogatnak egymás településeire.

Bodnár András, az anyaországi Kocsér polgármestere szintén elégedettségét fejezte ki a zágoni barátság kapcsán. Büszkén mondta el lapunknak, hogy a két település közötti kitűnő kapcsolatot talán az bizonyítja leginkább, hogy vannak kocsériak, akik gyerekeiknek zágoni keresztszülőket választottak. Hozzátette, idén augusztusban már másodszor látogattak Zágonba, hiszen korábban a II. Orbaiszéki Forgács Fesztiválon is részt vettek. Kiss József polgármester megerősítette, Zágon községnek is fontos a testvértelepülésekkel való barátság fenntartása, ezért is igyekeznek méltó módon fogadni az idelátogató vendégeket.

Emlékszobák és fakápolna

A testvértelepülések képviselőit vendéglátóik egyebek mellett elkísérték a Mikes–Szentkereszty-kúriába, ahol a férjét, Márton Jánost helyettesítő Márton Gabriella Kiss Manyi, Domokos Géza, Csutak Vilmos és Mikes Kelemen emlékszobáit mutatta be a látogatóknak. A fent említett személyiségek mindnyájan kötődnek valamilyen módon Zágonhoz: Kiss Manyi színésznő 8 hónapos korától került a faluba, ott nevelkedett és szülőfalujának tekintette azt. Domokos Géza író, politikus nem a nagyközség szülötte, viszont itt töltötte gyerekkorát a nagyszüleinél, míg Csutak Vilmos történelemtanár és Mikes Kelemen író Zágon szülöttei.

Márton Gabriella megjegyezte, az elmúlt időszakban megnőtt az érdeklődés a román turisták részéről is az emlékszobák iránt. Ez vélhetően annak is köszönhető, hogy a kovásznai szállodákban szóróanyagokkal népszerűsítik a zágoni látnivalókat. A helyettes tárlatvezető a település egy másik, turisták által kedvelt látványosságát is bemutatta látogatóinak, a Mikes-kertet, benne a 329 éves Mikes-tölgyekkel, melyeknek egyik elpusztult egyedéből az elmúlt időszakban Mónus Béla anyaországi faragómester egy kápolnát készített. A szakember a fa belsejében alakította ki az egyszemélyes kápolnát, míg a fa külső és belső részeibe angyalokat és egyéb keresztény motívumokat faragott, ezáltal egy nem mindennapi zarándokhelyet hozva létre.

 

Hozzászólások
Lapértesülés: Brüsszel betiltaná a karácsony kifejezés és a keresztény nevek használatát

Lapértesülés: Brüsszel betiltaná a karácsony kifejezés és a keresztény nevek használatát

Az Il Giornale olasz napilap által elsőként közölt uniós belső dokumentáció szerint az Európai Bizottság új kommunikációs irányelveket fogalmaz meg, s ezek a többi között tiltják a karácsony kifejezés, valamint a hagyományos európai keresztény nevek használatát, amit “a politikai korrektség lázálmának” nevezett Giorgia Meloni a jobboldali Olasz Testvérek elnöke.