Hirmondo

Apróbb munkálatok is zajlanak

Apróbb munkálatok is zajlanak

Több ponton zajlik a munka Kézdivásárhelyen, van, ahol jobb ütemben, de van, ahol nem a városháza elvárása szerint. Egyik ilyen hely a Bem József utca.

Bokor Tibor polgármestert legutóbbi sajtótájékoztatóján több beruházásról faggattuk, ez egyike a Bem József utcában zajló, a városrész teljes felújítását célzó munkálat volt. A munkaponton felhalmozták az építőanyagot, így elviekben lenne miből dolgozni.

– A Bem József utcában pár napja befejezték a biciklisáv leaszfaltozását, de nem vagyok megelégedve a munkálat ütemével – fogalmazott az elöljáró. – Nem csak a Bem utcában, nagyon sok munkálat van, ahol gondjaink vannak. Mindenki tudja, hogy az építőanyag ára néhány hónap alatt a duplájára emelkedett, ez egy országos, sőt, az egész világot érintő probléma. Most minden cég azzal nyomorít meg bennünket, hogy emeljük meg a munkálat árát, viszont nekünk nincs miből, így nem szívesen dolgoznak. Ezt a kérdést is felvetettem minap Cseke Attila miniszter úrnak, aki elmondta, hogy már dolgoznak egy olyan tervezeten, ami lehetővé teszi, hogy az Országos Vidékfejlesztési Programon (PNDL) keresztül futó pályázati pénzeket megemeljék, így segítve az önkormányzatokon, mert hanem az országban minden leáll.

Hirdetés
Hirdetés

A város első emberét a Kanta utcában pár hete megkezdett, a kábelkötegek és az oszlopok eltüntetését célzó munkálatról is kérdeztük.

– Pár napja az Electrica cég munkatársai megkezdték a bekötéseket, és azt az ígéretet kaptam, hogy igyekezni fognak. Amint ez a munkafázis megvan, elviekben két hétre lesz szükség, hogy a területet rendezzük. Az egyezség ugyanis az volt, hogy a gödrök kiásása, visszatemetése a mi feladatunk, a szolgáltatók pedig a templom és a minorita rendház előtti részen föld alá helyezik a kábeleiket, hogy eltűnjön a sok esztétikátlan drót, illetve betonoszlop a felújított épületek elől – magyarázta a polgármester.

Másik kérdésünk az Eminescu utcára vonatkozott, ahol a legutóbbi csőtörések miatt olyanná vált az útszakasz, mint egy akadálypálya.

– Azt szeretnénk, hogy jövőben, de legkésőbb két év múlva ezt az utcát is a Purczel János és a Fenyves utcákhoz hasonlóan teljesen felújítsuk. Ezen a helyen a gázszolgáltatóval van gondunk, többször kértük már őket, hogy cseréljék ki a vezetéket. Hiába cseréljük ki a víz- és csatornacsöveket, illetve aszfaltozunk, ha utána ők is megjelennek, és ismét feltörnek mindent. Jó lenne mindent egyben cserélni, így most a gázszolgáltatótól függünk – magyarázta a gondokat Bokor Tibor.

– A város egyébként megnyitotta a hitelvonalat, az Unicredit banknak volt a legelőnyösebb ajánlata, 1,47%-os kamatláb plusz ROBOR. Az állam is jelezte, hogy hitelt nyit az anyagi gondokkal küszködő önkormányzatok felé, viszont a kincstáron keresztül folyósított kölcsön kamata 1,5–2% között mozog ROBOR nélkül, így az Unicredit ajánlata nagyon előnyös volt – summázott Bokor Tibor. 

Hozzászólások