Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több ipari termelő cég csökkenti termelési kapacitását az energiaárak növekedése miatt

Több ipari termelő cég csökkenti termelési kapacitását az energiaárak növekedése miatt Gazdaság

 Több gyártó vállalat jelezte, hogy az energiaárak növekedése miatt csökkenti termelési kapacitását – jelentette ki csütörtökön Târgoviştében a gazdasági miniszter.

Florin Spătarut arról kérdezték az újságírók, hogy van-e tudomása olyan gyártó vállalatokról, amelyek az emelkedő energiaárak miatt kiszállnak az üzletből. A miniszter rámutatott, múlt héten Brüsszelben beszélt több hivatali kollégájával, akik arról számoltak be, hogy ez több más európai országban megtörtént.

Ennek elkerülése érdekében egy sor javaslatot dolgozott ki az ágazatok támogatására, mert nagyon fontos, hogy az ipar tovább működjön, biztosítsa a munkahelyeket és versenyképes maradjon. A javasolt intézkedéseket október 10-én ismerteti, mutatott rá.

A miniszter csütörtökön a târgoviştéi COS Donalam vállalatnál tett látogatást, ahol a vezérigazgató, Carlo Beltrame azzal szembesítette, hogy az áram és a földgáz árának a növekedése negatívan hatott ki a helyi vaskohászati termelőkre, vesztettek versenyképességükből.

„Az áram ára ötszörösen, a földgázé tízszeresen nőtt, itt Târgoviştében kisebb volt a veszteség, mert csak júniusban kezdtük a termelést, de Călăraşi-on, ahol a másik kombinátunk működik, több tíz millió euróra tehető” – mondta Beltrame.

A gazdasági miniszter bejelentette látogatásán, hogy a feldolgozóipar 2022-2023-ban 300 millió eurós állami támogatásban részesül.

(forrás: Agerpres, fotó: Haáz Vince)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük