Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tizenkét éve nem látott szintre emelte az alapkamatot a BNR

Tizenkét éve nem látott szintre emelte az alapkamatot a BNR Gazdaság

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa szerdai monetáris politikai ülésén 75 bázisponttal, 6,25 százalékra emelte az alapkamatot.

Az irányadó kamat mellett 75 bázisponttal 7,25 százalékra emelték a lombard hitel kamatát, és szintén 75 bázisponttal 5,25 százalékra a letéti rátát. Az új kamatértékek október 6-tól hatályosak.

Az alapkamattal kapcsolatos döntés összhangban van az elemzők várakozásával, akiknek a többsége 50-75 bázispontos emelést valószínűsített. A 6,25 százalékos alapkamatszint az elmúlt 12 év legmagasabb rátája.

A jegybank júliusban 100 bázisponttal emelte az irányadó kamatot 4,75 százalékra, majd augusztus elején 75 bázisponttal 5,5 százalékra. Így küzd az infláció ellen, amely augusztusban 15,3 százalék volt. A jegybank becslése szerint az idén már jelentősen lassul a fogyasztói árak növekedési üteme.     

Az augusztus eleji becslés szerint 2022 végén 13,9 százalékos inflációra számítanak, míg a jövő év végére 7,5 százalékos inflációt prognosztizáltak. A jegybank az idén még egyszer, november elején tart monetáris politikai ülést, akkor fogadják el az újabb infláció-jelentést.

(forrás: MTI, fotó: bnr.ro)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük