Hirdetés
Hirdetés

Az USR megtámadja az alkotmánybíróságon a polgármesterek és a megyei tanácselnökök béremelését

Az USR megtámadja az alkotmánybíróságon a polgármesterek és a megyei tanácselnökök béremelését Románia

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerdán bejelentette, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a polgármesterek és a megyei tanácselnökök bérét legtöbb 2000 lejjel növelő törvényt.

Az ellenzéki párt közleménye szerint a beadványt a Jobboldal Ereje képviselői is aláírták. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a törvény megtámadása nem akadálya a többi közalkalmazotti kategória fizetésemelésének, amit a jelenleg hatályban lépő 2022/115-ös sürgősségi rendelet ír elő augusztus elsejétől.

A közlemény szerint az USR többek között azt kifogásolja, hogy a múlt héten elfogadott törvény nem jelöli meg, milyen forrásokból fedezik az önkormányzati vezetők béremelését. A párt emlékeztetett arra, hogy egy korábbi alkotmánybírósági döntés értelmében a költségvetési kiadások csak a finanszírozási forrás megnevezésével növelhetők.

Az USR szerint a törvény elfogadása is alkotmányellenesen történt, mivel a döntő házban két nappal a módosító indítványok benyújtásának határideje előtt szavaztak róla.

“Az igazság az, hogy a PSD-nek, a PNL-nek és az RMDSZ-nek nagyon jól meg kell fizetniük a polgármestereiket és a megyei tanácsok vezetőit, hogy a következő választásokon részt vehessenek a szavazatgyűjtésben, és addig is gondoskodniuk kell arról, hogy a közpénzből kötött szerződések oda kerüljenek, ahová kell. Ahogyan korábban az alkotmánybíróságon megakadályoztuk őket abban, hogy növeljék a képviselők és szenátorok juttatásait, úgy most is meg fogjuk állítani őket” – idézte a közlemény Cristian Seidler USR-képviselőt, a munkaügyi bizottság alelnökét. 

(forrás: Agerpres, fotó: Cătălin Drulă/Facebook)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük