Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Csökkent a megőrzési idő

A hazai vállalkozások az eddigi 10 év helyett már csak 5 évig kötelesek megőrizni a könyvelési dokumentumaikat, erről döntő házként szavazott a képviselőház. A módosítás a számviteli törvényt érinti, és az új szabály szerint az 5 évet a számviteli iratok kiállításának pénzügyi évét követő július 1-jétől számítják. A könyvelési dokumentumok 5 éves megőrzésének kötelezettsége nemcsak a papír formában kiállított számviteli nyilvántartásokra, hanem az adathordozókon tárolt információkra is érvényes. Az új előírás alapján az elektronikus pénztárgépek memóriájában tárolt adatokat szintén 5 évig kell megőrizni.

Eltűnnek a kisboltok?

Négy év alatt – 2017 és 2021 között – 31 százalékkal csökkent a városokban működő kisboltok száma, derült ki a Market Vector piackutató cég tanulmányából. Az elemzést végző cég igazgatója, Simona Stoica szerint a nagy bevásárlóközpontok térhódítása miatt egyre szűkül a pálya a városi környezetben működő kisboltok számára, hiszen négy év alatt 10 százalékkal csökkentek eladásaik. A multinacionális áruházláncok térhódítása teljesen megváltoztatták a kiskereskedelmet. Ha két évtizede a helyi vállalkozók által működtetett kisboltok száma országos szinten még 150–160 ezer volt, mostanra csak 60–70 ezer maradt belőlük. A még talpon lévő kisüzletek háromnegyede pedig faluhelyen működik és szakemberek szerint ezek belátható időn belül nem fognak eltűnni, mert a multiknak nem éri meg vidéki üzletet működtetni. A multinacionális cégek jelenleg mintegy 4 ezer áruházat működtetnek az országban, és az élelmiszer, mosószerek, tisztítószerek, tisztálkodási termékek és kozmetikumok értékesítéséből származó évi 20 milliárd eurónyi összeg 65-70 százaléka az ő kasszájukba kerül.

Szerényebben ünnepelünk

A romániai alkalmazottak idén a tavalyi összegnél 40 százalékkal kevesebbet költenek karácsonyi ajándékokra és a szilvesztert is „fapadosabban” ünneplik – derül ki a BestJobs tegnap közzétett felméréséből. Az állásközvetítő portál online közvélemény-kutatásának adatai szerint a munkavállalók 52 százaléka idén legtöbb 300 lejt szán ajándékokra, 26 százalék 301 és 500 lej közötti, 12 százalék 501 és 1000 lej közötti összeget, 10 százalék pedig nulla lejt fordít erre a célra.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük