Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Pénzügyi tudatosságra tanítják a diákokat

Pénzügyi  tudatosságra tanítják a diákokat Gazdaság

A következő tanévtől az általános iskolás diákok olyan alapvető és a mindennapi életben hasznos pénzügyi és jogi ismereteket tanulnak, mint például a háztartások pénzügyei, hitelek, befektetések, vagy az öngondoskodás. Nem egy új tantárgy bevezetésével terhelik tovább a diákokat, hanem az ismeretanyagot bővítik az új pénzügyi és jogi nevelés témakörökkel, magyarázta Kallós Zoltán oktatási államtitkár.

A szenátus döntéshozó fórumként elfogadta azt a tervezetet, amely módosítja a tanügyi törvény 68. cikkelyét, és az eddigiek mellett új elemként jelenik meg a pénzügyi és a jogi nevelés. Ennek alapján a tanterv nyolc kulcsfontosságú témakört határoz meg, amit az elemi és általános iskolás diákoknak el kell sajátítani. A pénzügyi és jogi ismeretek témakörrel egészítették ki az eddigi román nyelv, az anyanyelv, idegen nyelvek, matematika, tudományok és technológia, digitális-információtechnológiai ismeretek, társadalmi és polgári ismeretek, kulturális érzékenység és megnyilatkozás, a tanulás módjának elsajátítása témaköröket.

Hirdetés
Hirdetés

Az ötödik osztályban tanítják a „kritikai gondolkodás és gyermekek jogai” tantárgyat, hatodik osztályban a „tolerancia és interkulturális nevelés”, hetedikben a „jogi és demokratikus állampolgári nevelés”, nyolcadikban pedig a „gazdasági, pénzügyi és vállalkozói nevelés” tantárgyat és ezeket kell a következő tanévtől az újabb elemekkel bővíteni. Kallós Zoltán hasznosnak tartja, hogy a fiatalok már az iskolában a mindennapi életben hasznos pénzügyi és jogi információkhoz jutnak. Az államtitkár szerint a diákokon keresztül a szülőket is szeretnék elérni, hiszen ők az iskolában nem tanultak pénzügyi és jogi ismereteket, és sokan nehezebben igazodnak el az információk sűrűjében.

Hasonlóan vélekedik Szabó Árpád közgazdász, egyetemi oktató is, aki rámutatott, hogy Európa-szinten Romániában van a legkevesebb magánszemélynek pénzügyi befektetése, ez is azt indokolja, hogy már az iskolában tanítani kell alapvető pénzügyi ismereteket. Tapasztalat szerint a lakosság jelentős része nem tudja mi a befektetési alap, mi a kamatláb, nem tudnak kamatot számolni vagy nem tudják mi az életjáradék vagy az örökjáradék. Megfelelő pénzügyi és jogi ismeretek hiányában könnyen vállalnak munkát feketén vagy szürkén, és nem tulajdonítanak jelentőséget annak, hogy minimálbéren vannak bejelentve, ami viszont nagyon fájó lesz, amikor majd minimál-nyugdíjat kapnak.

Szabó Árpád szerint az iskolában olyan egyszerű trükköket, gyakorlatias ismereteket kell megtanítani, mint az, hogy listával kell bevásárolni és csak azt megvenni, ami a listán szerepel, mert hajlamosak vagyunk fölösleges dolgokra költeni, ami hosszú távon nagy pénzkidobást eredményez. Ugyanakkor meg kell tanítani a fiatalokat, hogyan védjék meg magukat az esetleges pénzügyi átverésektől, internetes csalásoktól, rendelkezzenek alapvető internetbiztonsági ismeretekkel, ne töltsenek le minden applikációt, ne kattintsanak rá mindenre, ne egyezzenek bele bármibe, és olvassák el a szerződések kisbetűs részleteit és a hivatalos értesítőket is, mert ezeken nagyot lehet bukni. A közgazdász szerint nem kell olyan később elavuló tudást átadni, mint például azt, hogy hogyan kell kitölteni egy fizetési meghagyást, hanem fontosabb a zsebpénz észszerű beosztására megtanítani a gyerekeket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük