Hirdetés
Hirdetés

Olcsóbb lesz a tűzifa!

Olcsóbb lesz a tűzifa! Gazdaság

A képviselőház – döntő fórumként – tegnap (kedden) elfogadta az adótörvénykönyv módosítását, ami által a magán- és jogi személyeknek egyaránt az eddigi 19 százalékról 5 százalékra csökken a tűzifa áfája – számolt be lapunknak Miklós Zoltán.

A háromszéki RMDSZ-es képviselő, a gazdasági bizottság tagja szerint ez az intézkedés mintegy hárommillió olyan családon segít, akik tűzifával biztosítják a fűtést, ám nehezen és drágán fértek hozzá ehhez. Miklós Zoltán szerint két jogszabályt fogadtak el: egyrészt az áfacsökkentés minden olyan tűzifára – ágak, tuskók, rönkök, hullott fa – vonatkozik, amit a fakitermelők a magánszemélyeknek értékesítenek, a másik pedig a cégeknek vagy más jogi személyeknek, így iskoláknak, kórházaknak, orvosi rendelőknek, szociális intézményeknek szállított tűzifa esetében is 5 százalékra mérsékelte az áfát.

Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa hangsúlyozta, az áfa csökkentése hozzájárul annak a lakosságot érintő hátrányos helyzetnek a megszüntetéséhez is, miszerint a fakitermelőknek jobban megérte cégeknek eladni a tűzifát, mint magánszemélyeknek. A tűzifaeladásra ugyanis fordított adózás érvényes, mondta Miklós, aki szerint ebben a rendszerben amennyiben egy fakitermelő például 250 lejért ad el egy méter fát egy cégnek, akkor ez az összeg teljes mértékben megmarad neki. Ha viszont ugyanennyiért magánszemélynek, iskolának, kórházaknak, háziorvosi rendelőnek, szociális intézményeknek számlázott tűzifát, akkor a 250 lejből csak 210 lej marad neki, a többit az államnak kellett befizetnie 19 százalékos áfaként. Ennek az adónemnek a csökkentése viszont részben hozzájárul a magánszemélyeket érintő hátrányos helyzet felszámolásához.

Amint arról beszámoltunk, tavaly még átlag 200 lejért lehetett venni egy köbméter tűzifát, idén akár 300 lejt is kértek ezért. A nyáron tapasztalt tűzifa-árrobbanás térségünkben is mérséklődni látszik: egyrészt elkezdődtek a fakitermelések, ezáltal nőtt a kínálat, míg a másik oldalon a téli időszakban csökken az építőipar tevékenysége és csökken a faanyag igénye, illetve a háztartások többsége már tavasszal–nyáron megvásárolta a téli tüzelőt, hiszen Székelyföldön már elkezdődött a fűtési idény, magyarázta Lukács Attila. Az ozsdolai közbirtokosság erdőjével gazdálkodó cég vezetője szerint a tűzifa áfájának csökkentése is eredményezhet legalább 10 százalékos árcsökkenést.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. november 11., 21:18
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Tisztelt Miklós úr.Kérem árulja el ön honnan szerzi be ön az olcsó tüzifát hogy mi is vásároljunk onnan.A belléreknél semmiképp sem fog olcsóbb lenni a tüzifa.Az egész egy udmr propaganda.