Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Ötven százalékkal nőhet jövőre az ingatlanadó

FRISSÍTVE: Ötven százalékkal nőhet jövőre az ingatlanadó Gazdaság

Ötven százalékkal növelte keddi együttes ülésén a szenátus pénzügyi és költségvetési bizottsága a természetes személyek tulajdonában lévő lakóingatlanok helyi adójának kiszámításakor figyelembe vett referenciaértéket.

Megmaradt ugyanakkor az adótörvénykönyvnek az előírása, miszerint az ingatlanok helyi adója a referenciaértékük 0,08 és 0,2 százaléka között váltakozhat, és az adó szintjének megállapítása az önkormányzatok hatásköre.

A szenátusi bizottság az adótörvénykönyvet módosító 2022/16-os sürgősségi rendelet előírásain változtatott. Az ülés után Radu Oprea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora a sajtónak elmondta: a testületben elfogadott módosítások nem föltétlenül járnak a helyi adók emelkedésével.

„A referenciaérték ötven százalékkal nőtt ugyan, de bármelyik önkormányzat dönthet a helyi adók és illetékek csökkentéséről is, vagy megőrizheti az adó eddigi szintjét. Ha a helyi tanács korábban azt szavazta meg, hogy a referenciaérték 0,12 százaléka legyen az adó, és most ezt 0,08 százalékra csökkenti, akkor csökkenek a helyi adók” – magyarázta a szenátor.

A sürgősségi rendelet eredetileg azt írta elő, hogy az önkormányzatok a közjegyzői nyilvántartásban szereplő összeg alapján határozzák meg az ingatlanadók adóját.

FRISSÍTÉS: Elfogadta a tervezetet a szenátus plénuma

A tervezetet 67 támogató és 37 elutasító szavazattal fogadták el, egy tartózkodás mellett. Elutasítóan az ellenzéki pártok szenátorai szavaztak.

A jogszabály mentesíti az ingatlanadó kifizetése alól az oktatási, a kutatási, a családügyi és a sportminisztérium felügyelete alá tartozó intézményeket, az országos sportszövetségeket és a Román Olimpiai és Sportbizottságot.

A szenátus arról is döntött, hogy az épületek adófizetés alapjául szolgáló értékét csak ötévente egyszer frissítik az ingatlan és a hozzá tartozó telek értékbecslése alapján, amelyet egy erre felhatalmazott értékbecslő készít a hatályos ingatlanértékelési szabványoknak megfelelően.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője, Daniel Fenechiu a szenátus ülésén elmagyarázta, hogy a helyi önkormányzatok a település igazgatásának prioritásait figyelembe véve továbbra is maguk dönthetnek az ingatlanadó szintjéről a törvényben rögzített 0,08 és 0,2 százalék közötti sávon belül. „Az adók akár csökkenhetnek is” – jelentette ki.

A tervezetet a képviselőház tárgyalja döntő házként.

forrás: Agerpres

fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük