Hirdetés
Hirdetés

Nem indulhatnak a választásokon a szándékos bűncselekményekért börtönre ítélt személyek

Nem indulhatnak a választásokon a szándékos bűncselekményekért börtönre ítélt személyek Románia

Döntő házként elfogadott kedden a képviselőház két törvénymódosítást, amelyek szerint nem indulhatnak a parlamenti és az önkormányzati választásokon a szándékos bűncselekményekért jogerősen börtönre ítélt személyek.

A parlamenti, illetve az önkormányzati választási törvényt módosító tervezeteket 250 támogató és egy elutasító szavazattal fogadta el a plénum.

Az elfogadott előírás szerint a szándékos bűncselekményekért jogerősen elítélt személyek csak akkor indulhatnak a parlamenti vagy az önkormányzati választásokon, ha időközben rehabilitálták őket, amnesztiában részesültek, vagy kikerült a büntető törvénykönyvből az a cselekedet, amiért elítélték őket.

A tervezeteket beterjesztő Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Diana Stoica a “romániai gyermekek győzelmének” nevezte a módosítások elfogadását. Annak a polgármesternek az esetével érvelt, aki három éven keresztül szexuális kapcsolatot folytatott egy 13 éves lánnyal, mégis újraválasztották.

A Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselője, Alin Coleşa felszólalásában leszögezte, pártja zéró toleranciát hirdetett a pedofilok és általában a büntetőügyesek ellen, függetlenül attól, hogy köztisztséget töltenek-e be vagy sem.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, Raluca Turcan emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt ő kezdeményezte a korrupciós bűncselekményekért elítélt személyek parlamenti választásokon való indulásának a megtiltását. “Ma nagyot léptünk előre abban az irányban, hogy tisztességes emberek kerüljenek a kulcsfontosságú intézményekbe” – jelentette ki.

Diana Stoica a szavazás után a sajtónak elmondta: az elfogadott módosítás szerint törlik a választási jelöltlistákról azokat a személyeket, akiket a jelölésük iktatása és a választások időpontja között ítéltek el jogerősen. Emlékeztetett arra, hogy eddig a jogerősen elítélt személyek is indulhattak a választásokon, ha csak a bíróság nem tiltotta meg kifejezetten az indulásukat. “Ezentúl ez már nem lesz lehetséges” – mondta az ellenzéki politikus. 

forrás: Agerpres

fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük