Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Népszerű, ám zavaros

A járvány miatt rohamléptekkel terjed a távmunka. Hivatalos adatok szerint az elmúlt év végén közel félmillióan – pontosabban 435.246-an – nem irodában dolgoztak. 2018-ban, amikor törvénnyel szabályozták a távmunka lehetőségét, még csak 3 ilyen szerződés szerepelt a nyilvántartásban.

Egyre népszerűbb a távmunka, egyre többen választják ezt a formát, éppen ezért a megoldatlan kérdéseket előbb-utóbb szabályozni kell, mondja Ördög Lajos. A Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség vezetője hangsúlyozta: Románia valójában még mindig a folyamat elején jár, a gondok ezután fognak jelentkezni, ezeket a szabályozás oldhatja meg. Például nincs arra vonatkozó szabály, hogyan osztja el a munkáltató és a munkavállaló a munkavégzéssel járó költségeket, ki biztosítja a felszerelést, bepótol-e a munkaadó az alkalmazott otthoni közköltség-számláiba, és ha megteszi, milyen módon írhatja le költségként. Ezek a kérdések a magán- és a közszférában is felmerülnek, az állami alkalmazottak esetében pedig még az is, hogy ha otthonról dolgoznak, jogosultak-e különböző pótlékokra. A távmunkára vonatkozó törvény jelenleg ezeket a vetületeket nem szabályozza, általában a felek egymás között megegyeznek, de szükség lenne a törvényes tisztázásra.

Hirdetés
Hirdetés

Az ellenőrzés is bonyolultabb, hiszen ha például a Kovászna megyei munkaadónak más megyékben vannak távmunkában foglalkoztatott alkalmazottai, különböző megyék felügyelőségeinek együtt kell működniük, hogy a helyszíni ellenőrzéseket megejtsék. Ördög hangsúlyozta, egyszerű megkötni a távmunkára vonatkozó szerződést, ezt mindkét félnek alá kell írnia. Ha korábban bejárt az alkalmazott, egyszerű módosítással áttérhet távmunkára. A főfelügyelő hozzátette, a távmunka hatékonysága az alkalmazott habitusán is múlik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük