Hirdetés
Hirdetés

Az adófizetőknek legyen beleszólásuk!

Az állam adóbevételeit megtermelő vállalkozások a részvételi költségvetés elve alapján mondhassák meg, hogy az állam mire költse befizetett adójuk egy részét – erről szóló törvénymódosítást szorgalmaz a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

Hirdetés
Hirdetés

Édler András, a kamara elnöke az adótörvénykönyv és az államháztartásról szóló törvény módosítását szeretné annak érdekében, hogy a profitadót fizető vállalkozások meghatározhassák, befizetett adójuk 25 százaléka mire legyen elköltve. Elképzelése szerint a társasági adót fizető cégek négy terület közül jelölhetnének meg egyet, így rendelkezhetnének, hogy adójuk egy meghatározott részét a szakoktatásra, a közúti infrastruktúrára, az egészségügyre vagy kutatás/fejlesztésre költse az állam. Azzal magyarázza kezdeményezését, hogy sok gazdasági szereplő azért vonakodik adót fizetni, mert a pénzüket nem olyan célokra fordítják, amelyek jobban szolgálnák a gazdasági környezet érdekeit. Sok adófizető számára egy „fekete lyuk” az ország költségvetése, amelybe belekerül az összes befizetett adó és illeték, ám nincs lehetőség a pénz felhasználását célirányosan meghatározni.

Miklós Zoltán háromszéki parlamenti képviselő lapunk érdeklődésére elmondta: fontosnak tartja, hogy az adókat megtermelő vállalkozásoknak ne az legyen az érzésük, hogy befizetéseik egy „fekete lyukba” kerülnek, hanem legyen valamennyi beleszólásuk ezek elköltésében. Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa támogatja a kereskedelmi kamara által kezdeményezett részvételi költségvetés elvét, és vizsgálja ennek alkalmazási lehetőségét az állami költségvetésre. Kifejtette: a részvételi költségvetés jellemzően önkormányzati eszköz, amit Románia számos önkormányzata – így Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely is – sikeresen alkalmaz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük