Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem mindenkinek tetszik

Nem mindenkinek tetszik Gazdaság

Az új közbeszerzési törvény szerint átmeneti feketelistára kerülnek a szerződést be nem tartó építőcégek. Az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaság (CNAIR) és a Román Vasúttársaság (CFR) is kiadott ilyen listákat. Ez az első lépés a háromból, amelyet meg kell tenni, mielőtt a megrendelő felbonthatja a szerződést a kivitelezővel.

Hirdetés
Hirdetés

A listát 90 naponta frissítik, így a cégeknek ez lehetőséget biztosít, hogy behozzák a lemaradásokat, és így elkerüljék az újabb negatív véleményezést. Három egymást követő elmarasztalás esetén viszont a cég már nem vehet részt a közbeszerzéseken. Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter korábban úgy fogalmazott, ez egy figyelmeztetés a kivitelezőknek, hogy tartsák be a szerződésbe foglalt határidőket.

Minden szerződést próbálnak menteni

Általában „kesztyűs kézzel” bánnak a cégekkel, mert egy szerződésbontás hatalmas időveszteséget jelent a megrendelőnek, ám az átmeneti negatív véleményezés ösztönzi a cégeket, hogy betartsák a szerződésbe foglalt ígéreteiket, a határidőket – fogalmazta meg Elekes Róbert, az Országos Autópálya- és Közútkezelő Társaság Háromszékért is felelős, regionális szóvivője. Hangsúlyozta, azok a kivitelezők, amelyek évek óta húzzák a munkálatokat, nem számíthatnak megértésre. „Az a politikánk, hogy minden szerződést próbálunk megmenteni, de nem engedhetjük, hogy ezzel visszaéljenek. A negatív értékelés arra jó, hogy a cégek érezzék a nyomást, és tartsák be a szerződésbe foglaltakat” – mondta a szóvivő.

Kifejtette: aszfaltozásra mindig túljelentkezés van, a hídépítésre viszont alig van vállalkozó. Érthetetlen, ha egy cég foggal-körömmel harcol, hogy megszerezzen egy munkálatot, majd pár hónap után azt mondja, nem hajlandó vagy nem képes elvégezni azt. Abban bíznak, hogy ha kapnak egy negatív véleményezést, az útépítő cégek megfontolnak minden lépést, hiszen halálra vannak ítélve, ha nem vehetnek részt közbeszerzéseken, abból nem tudnak megélni, ha időközönként leaszfaltoznak egy magántulajdonban levő parkolót – mutatott rá Elekes Róbert. Arra is kitért, ez egy nehéz időszak az útépítésben, hiszen az építőanyagárak megemelkedtek. A kormány több rendeletet is kiadott, hogy megnövelhessék a tarifákat, és utolérjék az elszabadult árakat, de közben az üzemanyag drágulása tovább srófolta az építkezések árát.

Nem fenyegetőzni kell, hanem megoldásokat keresni

Fenyegetőzésnek, és nem életképes megoldásnak tartja a feketelistát Benedek Zakariás, a képviselőház infrastrukturális beruházásokkal foglalkozó és közlekedésügyi szakbizottságának tagja. Az RMDSZ-képviselő szerint minden nagyberuházás esetén egyenként kellene elemezni a szerződést, megvizsgálva, hol tartanak a vállalt határidőhöz képest, mi a késés oka, majd azt orvosolni. Kifejtette, a késlekedésnek több oka lehet, például nem adták át időben a nyomvonalat, vagy az állam soha nem fizet időben. A szakpolitikus arra is kitért, hogy a kivitelező és a tervező cégek rákerülhetnek a feketelistára, ám a konzultáns cégek nem, holott ez utóbbiaknak kellene időben figyelmeztetniük a megrendelőt, ha a kivitelező nem tartja az ütemtervet, tehát ugyanúgy felelnek a határidőkért és a minőségért, mint a kivitelező.

Benedek Zakariás leszögezte, a Mérnöki Tanácsadó Nemzetközi Szövetség, más néven FIDIC, által kidolgozott szerződésmodellek minden esetre kínálnak megoldást, pontosan leírják, mi a teendő, ha felmennek az árak, ha egy árvíz elmossa a munkaterületet, ha a cég csődbe megy, vagy ha egyszerűen nem hajlandó elvégezni a munkát. Benedek úgy véli, a feketelistázás helyett a FIDIC-szerződéseket kellene alkalmazni, mert azok a beruházó, a tervező és a kivitelező kötelességeit és jogait egyaránt szabályozzák.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük