Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Egyszerűsödik a baleseti ügyintézés

Egyszerűsödik a baleseti ügyintézés Gazdaság

Szeptembertől módosulnak a gépjármű-felelősségbiztosítás szabályai, egyszerűsödik a baleseti ügyintézés. A változás abban áll, hogy nem lesz kötelező a közúti balesetekkor a bejelentő formanyomtatvány, elektronikusan is intézhető a közös megegyezés szerinti kárfelmérés.

Hirdetés
Hirdetés

A 2017/20-as törvényt módosító jogszabály már megjelent a Hivatalos Közlönyben, és szeptember 10-én lép hatályba.

A papíralapú baleseti bejelentő kitöltése nem lesz kötelező, a Romániai Gépjármű-biztosítók Irodája (BAAR), valamint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (RCA) eladó társaságok egy alkalmazást bocsátanak az ügyfelek rendelkezésére, amin keresztül megtehetik a kárbejelentést. Elemzők szerint egy év alatt eddig mintegy félmillió sofőr töltötte ki az űrlapot, amire még a baleset vázlatát is le kellett rajzolniuk. Az alkalmazás a GPS helymeghatározó rendszer segítségével rögzíti majd a történés dinamikáját.

Ugyanakkor az európai bizottság (EB) által kötelezett módosítás is életbe lép, a biztosítók teljesen szabad kezet kapnak az árpolitikában, nem kell minden módosításról előre tájékoztatniuk a Pénzügyi Felügyeletet (ASF), és megindokolniuk a díjszabás változtatását. Bevezetik a költségek alapján számolt nettó díjszabást, ami azt eredményezheti, hogy olcsóbb lehet az online vásárolt kötelező biztosítás, mert nem terheli az értékesítési csatornák által generált költség.

Szintén életbe lép, hogy a kárvallott gépkocsivezető addig használhatja a balesetben vétkes sofőr biztosítója által fedezett csereautót, amíg az ő autóját megjavítják, jelenleg ugyanis csak az átlagos javítási időtartamra jár csereautó.

Birtalan József, a Pénzügyi Felügyelet igazgatótanácsának tagja elmondta, ma már az élet minden területén alkalmazható az online ügyintézés, ez alól a kárfelmérés sem lehet kivétel. Hozzátette, ma már mindenkinek van okostelefonja, a gépkocsivezetők számára hozzáférhető az elektronikus ügyintézés, ráadásul ez a megoldás a biztosítótársaság adminisztratív költségeit is csökkenti. Birtalan kifejtette, a díjszabást nem szabályozták, hiszen a jelenlegi körülmények között, ha bevezették volna az árplafont, az összeroppantaná a biztosítótársaságokat. „Amikor felmerült, hogy valamilyen szinten kötelezővé teszik a referenciaárakat, sok biztosító önként alkalmazta azt. Minden biztosítótársaság a saját árpolitikáját alkalmazza, ezzel szűrik az ügyfeleket is, attól függően, természetes vagy jogi személyeknek, személygépkocsira vagy kamionra ajánlanak kedvezőbb árú kötelező felelősségbiztosítást” – részletezte Birtalan József.

A problémás ügyfeleknek ugyanakkor magasabb árat szabnak, ilyen esetekben BAAR a referenciaárat megszorozza az úgynevezett N faktorral, vagyis a kockázati tényezővel, és ezeket szétosztja a biztosítótársaságok között. Eddig a piaci részesedés alapján kapták meg a biztosítók a kockázatos ügyfeleket, most ezen változtatnak, és egyenlően osztják szét. Ennek az lehet a hozadéka, hogy a kisebb biztosítók, amelyek nem akartak RCA-t forgalmazni, mégis megteszik, hogy kiegyensúlyozzák a kapott problémás ügyfeleket, és káresemény nélküli vásárlókat is toborozzanak. Minden biztosítónak vállalnia kell a sötétebb oldalból is, megoszlik a teher – fogalmazott Birtalan. Rámutatott a piac hétről hétre alakul, érkeznek a külföldi biztosítók is melyek jó munkát végeznek, ez még a RCA-piacán nem látványos, de a beruházásokhoz kapcsolódó garanciák esetében tetten érhető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások