Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kriptovalutára is figyelnek

Kriptovalutára is figyelnek Gazdaság

Az igazságügyi minisztérium közvitára bocsátott egy olyan törvénytervezetet, amely a Büntető törvénykönyv módosítása által drasztikusan büntetné a kriptovaluta néven ismert digitális (tárgyi formában nem létező) fizetőeszközzel kapcsolatosan történő csalásokat, sikkasztásokat, lopásokat, hamisításokat, mások kárára elkövetett súlyosabb bűncselekményeket.

Hirdetés
Hirdetés

A büntetések jogi besorolása és csoportosítása a pénzzel, tényleges tárgyi fizetőeszközökkel, bankkártyákkal, folyószámlákkal stb. kapcsolatos bűncselekményekhez hasonlóan történne a tervezet szerint, az elkövetők büntetése 2 évtől 7 évig terjedő szabadságvesztés is lehetne.

A Wikipédia meghatározása szerint a bitcoin (BTC) néven ismert digitális fizetőeszköz, avagy kriptovaluta 2009. január 3-án került a virtuális forgalomba, a kibocsátó a japán Szatoshi Nakamoto (álnév). A Wikipédia írja még, hogy a bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól, hanem egy adatbázisra támaszkodik. A birtoklók által a bitcoinok biztonságosan tárolhatók személyi számítógépen, mobiltelefonon, külső adathordozókon vagy felhő alapú szolgáltatóknál, a küldés és fogadás az érintett fél bitcoincímével lehetséges. A román Btk. azokat szeretné védelmezni, akik a némelyek által a „jövő egyetemes valutájaként” is emlegetett digitális fizetőeszköz gyűjtőit, birtoklóit, tárolóit megkárosítanák informatikai vagy más eszközökkel.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük