Felhívás!

Átalakítanák a munkanélküliek segélyezését

Átalakítanák a munkanélküliek segélyezését Gazdaság

Violeta Alexandru munkaügyi miniszter az internetes közösségi oldalon írt egy szakértői elemzést, ahol egyebek között rámutat, tavaly a munkaerő-elosztó – vagyis állami munkaerő-közvetítő – hivatalok által állást kereső személyek több mint 80 százaléka legfeljebb elemi iskolát végzett (vagyis 1-4. osztályt – nem föltétlen mindenki mind a négyet).

A miniszter szerint a szám figyelmeztető, és jobban oda kell figyelni az iskolázatlanok, kevés osztállyal rendelkezők helyzetére. Egyebek között például lehetővé kellene tenni azt, hogy a megfelelő tevékenységi területeken az ő számukra is szervezzenek rendszeresen képző, átképző tanfolyamokat, betanításokat.

Általánosabb kérdésekre reflektálva Violeta Alexandru azt írja, a munkanélküli segéllyel járó időszakot le kellene rövidíteni, hogy az érintett személyek kevesebb ideig maradjanak passzívak, hamarabb keressenek munkát, munkahelyet. Tavaly a munkanélküli segélyben részesülőknek körülbelül másfél százaléka veszítette el az éppen érvényben lévő állami támogatás folyósítását, mert visszautasították a munkaerő-elhelyező hivatalok által felajánlott álláslehetőségeket, továbbképző tanfolyamokon való részvételt. Idén a számarány sokkal alacsonyabb, mert a koronavírus-járványra való tekintettel az illetékes hatóság elnézőbbnek bizonyult.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.