Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: a romániai fogyasztókat nem érintik a gázfogyasztás csökkentésére irányuló intézkedések

FRISSÍTVE: a romániai fogyasztókat nem érintik a gázfogyasztás csökkentésére irányuló intézkedések Gazdaság

A romániai lakosságot, a kis- és középvállalkozásokat, a szociális szolgáltatásokat és a kritikus iparágakat nem érintik a gázfogyasztás csökkentésére irányuló esetleges további intézkedések – tájékoztatott kedden a kormány.

Hirdetés
Hirdetés

„Romániának biztosítva lesznek 2022-2023 telére a szükséges készletek. Az ország földgáztartalékai 55%-on állnak, ami meghaladja a 2022. augusztus 1-jére előírt kötelező 46%-os szintet. Ha ezt a gyorsított ütemet fenntartjuk, november 1-jéig elérhetjük a legalább 80%-os szintet” – mutat rá Facebook-bejegyzésében a kormány.

A kormány szerint a belföldi gázforrások megléte, az ország fogyasztási profilja, valamint a kormánynak a polgárok és a gazdaság védelmét szolgáló csomagja olyan elemek, amelyek garantálják a szükséges gázmennyiséget 2022-2023 telén.

Ciucă: a kormány intézkedett a földgáztartalékok biztosításáról a téli idényre

Nicolae Ciucă kormányfő szerdán kijelentette, hogy a gázfogyasztás csökkentéséről szóló uniós döntés ellenére a romániai háztartások, a kis- és középvállalkozások, a szociális szolgáltatások és a létszükségleti iparágak számára biztosított lesz a szükséges gázmennyiség a téli idényben.

„Uniós szintű döntések születtek mind a földgáz-tartalékolással, mind a -fogyasztással kapcsolatban, amelyek az egész EU-ra kiterjedő szolidaritási magatartást követelnek. Szeretném hangsúlyozni, hogy a kormány szintjén intézkedéseket hoztunk annak érdekében, hogy 2022-2023 telére biztosítani tudjuk a földgázkészleteinket” – magyarázta a miniszterelnök.

Elmondása szerint az ország földgáztartalékai 55%-on állnak, ami jóval meghaladja a 2022. augusztus 1-jére előírt 46%-os szintet, és úgy véli, hogy már november 1. előtt biztosítani tudják a 80%-os készletet.

„Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a szükséges gázmennyiséget biztosítani fogjuk a lakosság, a kis- és középvállalkozások, a szociális szolgáltatások és a kritikus fontosságú ipar számára, és képesek leszünk tovább fejleszteni kitermelési és tárolási kapacitásainkat, és teljesíteni kötelezettségvállalásainkat” – szögezte le Ciucă.

Az Európai Unió tagállamai kedden jóváhagyták a gázfogyasztásuk összehangolt csökkentésére irányuló tervet, hogy segítsék Németországot és csökkentsék a Moszkvától való függőséget, miután az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül történő orosz szállítások tovább csökkentek – jelentette be az EU Tanácsának cseh elnöksége.

Államtitkár: amíg nem válik kötelezővé, nem írhatják elő a gázfogyasztás csökkentését

A román hatóságok nem írhatják elő a lakossági, vagy ipari fogyasztóknak a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentését augusztus elsejétől: a jelenleg „önkéntességen” alapuló, kedden elfogadott európai uniós gáztakarékossági rendeletnek csak akkor lehet érvényt szerezni, ha Brüsszel „riasztási helyzetet” hirdet és ezáltal a rendelet kötelezővé válik – derült ki szerdán a kormányülést követő sajtóértekezleten, Bukarestben.

Az újságírók azt szerették volna megtudni az energiaügyi tárcát – az Amerikai Egyesült Államokban tárgyaló miniszter távollétében – képviselő George Niculescu államtitkártól, milyen kötelezettséget vállalt Románia az uniós energiatakarékossági rendelet megszavazásával, vagyis kinek kell takarékoskodnia augusztus elseje és március 31-e között.

Niculescu szerint a takarékoskodás egyelőre önkéntes alapú, és Romániának október 31-ig kell az uniós Energiaügyi Tanács kedden megszavazott rendeletével összhangban módosítania a gázellátási vészhelyzeti tervét, hogy elérje a fogyasztás 15 százalékos csökkentését, amennyiben az Európai Bizottság az ellátás biztonságára vonatkozó „uniós riasztást” hirdetne ki. Az államtitkár nem tudta még megmondani, hogy egy riasztást követően milyen felhasználóknál fogják korlátozni a gázellátást, csak azt hangsúlyozta (a miniszterelnök tájékoztatását megismételve), hogy mindenképpen biztosítani fogják a lakosság, a kis- és középvállalatok, a kritikus rendszerek és a távhőszolgáltatók gázszükségletét.

(Agerpres/MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük